Ana SayfaHaberlerCengiz Çandar: “Erdoğan, İsrail'i savaş suçlusu ilan edeceğiz, hazırlık yapıyoruz dedi. Hazırlıklar...

Cengiz Çandar: “Erdoğan, İsrail’i savaş suçlusu ilan edeceğiz, hazırlık yapıyoruz dedi. Hazırlıklar bitmedi, İsrail’le ticaret de bitmedi”

Meclis’te konuşan Cengiz Çandar: “Erdoğan 28 Ekim’de ‘İsrail'i savaş suçlusu ilan edeceğiz ve bunun hazırlıklarını yapıyoruz’ dedi. Hazırlıklar bir türlü bitmedi ama İsrail'le ticaret de bitmedi. İsrail 2023 yılında deniz yoluyla yapılan ihracatta beşinci ülke durumunda. Ha babam hamasi nutuklar atıyorsunuz, gösteriler yapıyorsunuz ama İsrail'le ticaretiniz devam ediyor.”

DEM Parti milletvekili Cengiz Çandar, İsveç’in NATO üyeliği için dün (23 Ocak) yapılan TBMM Genel Kurulu’nda konuştu.

Çandar, konuşmasında hükümetin İsrail’e karşı tutumuyla ilgili eleştiriler yaptı.

Konuşmanın ilgili bölümü şöyle:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan da ‘İsrail’i savaş suçlusu ilan edeceğiz ve bunun hazırlıklarını yapıyoruz’ dedi. Ne zaman dedi? 28 Ekim tarihinde. Geldik 29 Aralık’a, herhâlde hazırlıklar bir türlü bitmedi.

Güney Afrika tuttu, İsrail’i Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde sanık sandalyesine oturttu. Almanya karşı çıkıp İsrail’in yanında yer aldı. Namibya da Güney Afrika’nın yanında yer aldı.

Peki, Türkiye nerede bu arada, ne yapıyor, Türkiye hani İsrail’i ‘savaş suçlusu’ olarak ilan edip bunu bütün dünyaya kabul ettirecekti? Hazırlıklar bir türlü bitmedi ama İsrail’le ticaret de bitmedi, İsrail’le ticaret de devam etti.

Bakın, burada resmî rakamlar var. Bu resmî rakamlara göre, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin rakamlarına göre İsrail 2023 yılında deniz yoluyla yapılan ihracatta beşinci ülke durumunda. 2022 ile 2023 arasında, 2022’ye oranla 2023’te İsrail’e askerî malzeme ihracatında üç misli artış var; İsrail’le ticaret devam ediyor. Siz ha babam hamasi nutuklar atıyorsunuz, gösteriler yapıyorsunuz ama İsrail’le ticaretiniz devam ediyor.

Şimdi, bu manzarayı verdiğiniz zaman, bu görüntüyü verdiğiniz zaman inandırıcılığınızı daha da kaybediyorsunuz. Yani şimdi kim bölgede bu sorunda -ki bu sorunun nasıl biteceği, nereye evrileceği hâlâ belli değil- Türkiye’yi garantör olarak ister, kabul eder, önerir; kim arabuluculuğunu talep eder? Nasıl arabuluculuk yapacak?”

- Advertisment -