Ana SayfaHaberlerÇEVİRİ | Karanlıkta geçen yılların ardından Kevin Spacey geri dönüyor

ÇEVİRİ | Karanlıkta geçen yılların ardından Kevin Spacey geri dönüyor

Hollywood'un en sevilen kötü adamı Spacey, taciz iddialarının büyüyen #MeToo hareketiyle ortaya çıkmasından sonra yıllarını karanlıkta geçirdi. Şimdi dört erkeğe cinsel tacizde bulunmaktan aklanmasının ardından itibarını geri kazanmaya ve kariyerini yeniden inşa etmeye çalışacak.

“10 yıl sonra bunun hiçbir anlamı kalmayacak. İşim benden daha uzun yaşayacak ve hatırlanacak olan da bu” demişti Kevin Spacey, cinsel saldırı davası öncesinde geçen ay Alman Zeit dergisine verdiği bir röportajda. “Şu anda Londra’da bu suçlamalardan aklandığım anda beni işe almaya hazır olan insanlar var.”

Hollywood’un en sevilen kötü adamı olarak kendine bir yer edinen aktör, taciz iddialarının #MeToo hareketinin büyümesiyle birlikte ilk kez ortaya çıkmasından bu yana yıllarını karanlıkta geçirdi. Şimdi dört erkeğe cinsel tacizde bulunmaktan aklanmasının ardından itibarını geri kazanmaya ve kariyerini yeniden inşa etmeye çalışacak.

Avukatı Patrick Gibbs KC, Southwark Kraliyet Mahkemesi’nde jüri üyelerine Spacey’nin çapkın, önüne gelenle yatan ve biraz tuhaf biri olduğunu ancak bunun onu bir cinsel suçlu yapmadığını söyledi.

Dört hafta süren ceza davası sırasında Spacey hakkındaki iddiaların çok azını kesin bir dille reddetti. Bunun yerine, bunların aslında rızaya dayalı, samimi anlar olduğu halde cinsel saldırı olarak yanlış lanse edildiklerinde ısrar etti. Beceriksizce bir öpücük, bir kalça sürtünmesi, bir kasık dokunuşu, bir kanepede seks eylemi – bunların hepsinin romantik durumlar olduğunu iddia etti. Jüri üyelerine “Ben büyük bir flörtçüyüm” dedi.

Spacey, Elton John’un ev sahipliği yaptığı beyaz kravatlı ve taçlı bir baloya giderken bir sürücünün kasıklarını neredeyse adamın kaza yapmasına neden olacak kadar sert bir şekilde tuttuğunu inkar etti. Adamın iddialarını ele alan Spacey, ikilinin “biraz cinsel” bir ilişki yaşadığını söyledi. “Şiddetli, agresif, acı verici bir şekilde gerçekleşmedi” dedi. “Nazikti, dokunaklıydı ve bana göre romantikti.”

Jüri üyeleri onun anlattıklarına inansalar da inanmasalar da savcılığın iddiasını reddederek Spacey’i tüm suçlamalardan beraat ettirdiler. Doğum günü olan Çarşamba günü mahkemeden görünüşe göre karakterinde bir leke olmadan ayrıldı.

Çifte Oscar ödüllü oyuncu, isminde herhangi bir leke kalmadığını varsayarsak, şimdi beyaz perdeye geri dönmeyi düşünüyor olabilir. Ancak halkla ilişkiler uzmanı Mark Borkowski, 64 yaşındaki Spacey’nin beraat etmesine rağmen büyük Hollywood rolleri almakta zorlanacağını söyledi.

“Bir aktör olarak olağanüstü bir yetenek. Onu 3. Richard’da izlediğimi hatırlıyorum ve fiziksel becerisine ve yeteneğine gerçekten inanamamıştım. Ama bugünlerde eğlence sektörü şirketleşmiş durumda. İşin içinde çok büyük paralar var,” diyor Borkowski.

“Bence Kevin Spacey’nin etrafında bu düzeyde olumsuz tanıtım varken büyük bir franchise’ın kapısını çalması pek olası değil. Disney ya da büyük ABD stüdyolarının bu tür bir risk alacağına inanmıyorum. Ancak Johnny Depp’e baktığınızda [aile içi taciz iddialarıyla karşı karşıya kaldığından beri] çok ilginç, bağımsız projeler bulmayı başardı. Dünya çok farklı tutum ve değerlere sahip çok büyük bir yer. Bir şeylerle suçlanan ya da iptal kültürüne itilen pek çok insanın – sosyal medyadaki gürültüye rağmen – bir kariyer yolu bulduğunu gördük.”

Borkowski, Spacey’nin imajını düzeltmek için bağımsız projeleri ve sosyal medyayı kullanabileceğini söylüyor:

“Bir Hollywood yıldızı olarak Kevin Spacey intikam almak, olanları görmezden gelmek ve eski işine devam etmek, bir zamanlar sahip olduğu hayranlığı aramak isteyecektir. Ancak istediği şey, kendisine sunulan gerçek fırsatlardan çok farklı olabilir. Ana akım medya onu işe almakta isteksiz olsa da, sosyal medya kanallarında bir kariyer yapabilir ve imajını bu şekilde yeniden şarj edebilir. Kaynakları iyi ve bunu başarabilir.”

İtalyan yönetmen Franco Nero, The Man Who Drew God filminde Spacey’e rol verdi ve Spacey Ocak ayında İtalya’nın Torino kentindeki Ulusal Sinema Müzesi’nden yaşam boyu başarı ödülü aldı. Internet Movie Database’e göre, Spacey henüz gösterime girmemiş iki filmi daha tamamladı.

Avukat ve Magnolia gibi gişe rekorları kıran filmlerin yapımcısı Kate Wilson, Avrupa film endüstrisinin Amerika’dan “kültürel olarak çok farklı” olduğunu söyledi. “Film ABD’de ticari bir sektördür. Avrupa’da ise çok daha yoğun bir şekilde sübvanse ediliyor ve kültürel bir araç olarak görülüyor. Birleşik Krallık’ta biz bu komik orta noktada yer alıyoruz” dedi.

Mahkeme salonunda ifade verirken Spacey, jüri üyelerine Ekim 2017’deki iddiaların ardından “dünyasının patladığını” söylerken duygulandı. Konuşurken gözlerini bir mendille silen ve burnunu çeken Spacey şunları söyledi: “Yargılamak için acele edildi ve daha ilk soru sorulmadan ya da cevaplanmadan işimi kaybettim, itibarımı kaybettim, birkaç gün içinde her şeyimi kaybettim.”

Spacey, “birkaç istisna dışında” son beş ya da altı yıldır çalışamadığını söyledi. Jüri üyelerine “Suçlamalar karşısında bile benimle çalışmak isteyen bazı cesur ve çok nazik film yapımcıları ya da yapımcılar bana gelip onlarla çalışmamı teklif ettiler ve ben de bunu yapmaktan çok memnun oldum” dedi. Henüz hiçbir çalışmanın yayınlanmadığını söyledi.

Aktör Anthony Rapp, bir BuzzFeed makalesinde Spacey’i istenmeyen bir cinsel girişimde bulunmakla suçlayarak iddiaları ortaya atan ilk kişi oldu. Spacey, iddiaları reddeden ve eşcinsel olduğunu açıklayarak LGBTQ+ topluluğunu kızdırdığını söylediği bir açıklama ile yanıt verdi.

Spacey mahkemeye şunları söyledi: “Bu korkunç suçlama karşısında belki en azından olumlu bir şey yapabilirim diye düşündüm. Eşcinsel topluluğu çok uzun zamandır açılmam konusunda bana baskı yapıyordu. Belki şimdi Bay Anthony Rapp hakkındaki iddianın yanlış olduğu kanıtlandığına göre, belki insanlar bunu şimdi biraz daha anlayışla okuyacaklardır.”

Rapp, New York’taki bir hukuk davasında Spacey’e 40 milyon dolarlık (31 milyon sterlin) dava açmaya çalışmış ancak eski House of Cards yıldızı geçtiğimiz Ekim ayında sorumlu bulunmamıştı.

ABD’deki suçlamalar iki iddianameye daha yol açmış ancak bunlar düşmüştü.

Mahkeme, Spacey’nin ceza davasındaki şikayetçilerden ikisi tarafından İngiltere’de hukuk davalarıyla karşı karşıya olduğunu duydu. Hukuk mahkemelerinde iddialarını sadece “olasılıklar dengesinde” kanıtlamak zorunda kalacaklardı – bu, cezai “makul şüphenin ötesinde” den daha düşük bir çıta. Jürinin bu kararından sonra iki adamın iddialarını sürdürüp sürdürmeyeceklerini göreceğiz.

Emine Sinmez – The Guardian

Yazının linki: https://www.theguardian.com/culture/2023/jul/26/after-years-in-wilderness-kevin-spacey-will-now-seek-to-rebuild-career

Çeviri: Deepl

- Advertisment -