Ana SayfaHaberlerÇevirilerÇEVİRİ | Hacktivistler, Teksas’taki kürtaj ihbar sitesini kullanılamaz hale getirdi

ÇEVİRİ | Hacktivistler, Teksas’taki kürtaj ihbar sitesini kullanılamaz hale getirdi

ABD’nin Texas eyaletinde, vatandaşlara tespit ettikleri kürtaj girişimlerini ihbar etme ve bilahare dava açma hakkı veren yasa 1 Eylül’de yürürlüğe girdi. Fakat vatandaş ihbarları için açılan ihbar sitesi, Twitter hacktivistlerinin kurbanı oldu. prolifewhistleblower.com adlı “ispiyon” sitesi Tiktok, Twitter ve Reddit’te yasaya karşı çıkanların hazırladığı yüzlerce sahte ihbar raporuyla işlevsiz hale geldi. New york Times, bu faaliyeti anlatan bir haber yayımladı.

Teksas’ta hamileliğin altıncı haftasından sonra kürtajı kısıtlayan bir kanunun yürürlüğe girmesi (1 Eylül) sonrası, eyaletin en büyük kürtaj karşıtı grubu, vatandaşları yasayı ihlal edenleri ihbara davet eden bir web sitesini dolaşıma soktu.

Grup, böyle bir çağrı yapmayı yasanın vatandaşlara verdiği bir haktan alıyor. Yasaya göre kürtaj yasağını uygulayacak, bu yasağın denetimini yapacak olan makam eyalet yönetimi ya da kamu görevlileri değil. Yasa, kürtaj yasağının uygulanmasında ve hukuka aykırı olarak kabul edilen kürtajlara yönelik davalarda sorumluluğu sıradan Texaslılara yüklüyor. Buna göre, herhangi bir Texaslı, altı haftadan uzun süreli bir gebeliği sonlandıran kürtaja herhangi bir şekilde destek verenlere, yapılmasını kolaylaştıranlara dava açma hakkına sahip. Dava eğer kürtaja destek verenlerin aleyhine sonuçlanırsa, eyalet yönetimi dava açanların avukat masraflarını karşılayacak ve bu kişilere ek 10 bin dolarlık bir ödül verecek. Texaslılar kürtaj yaptıran kadına dava açma hakkına sahip olmayacak, fakat kürtajın gerçekleşmesine katkı sunan herkese; yani kürtajı yapan doktora, yardım eden sağlık personeline, kürtajın gerçekleştirildiği sağlık kurumunda çalışan ofis görevlilerine ve hatta hamile kadının kürtaja giderken kullandığı taksi şoförlerine dahi dava açabilecek.

ABD Başkanı Joe Biden yasanın yürürlüğe girmesinden bir gün sonra yaptığı açıklamada, yasanın “anayasaya aykırı bir kaosa yol açacağını” söylemişti.

Site kuruldu ama…

Texas Right to Life (Yaşama Hakkı) grubu tarafından kurulan prolifewhistleblower.com adlı ‘ispiyon’ sitesi açılır açılmaz yasayı ihlal edenlerin ‘raporlarının’ anonim olarak bildirildiği çevrimiçi formlar siteye yağmaya başladı.

New York Times, bu faaliyeti anlatan bir haber yayımladı. Haberde şöyle deniyor:

(…) Ancak raporlarda ihbar edilen isimler biraz tuhaftı.

İhbarlara göre kürtaj yasağını delen bazı isimler şöyleydi: (Kürtaj yasasının önde gelen savunucularından) Teksas Valisi Greg Abbott, Marvel’s Avengers’ın kurgusal karakterleri… Hatta bazı ihbarnamelerde isim bile verilmiyor, “Çizgi animasyon filmi Arılar’ın tam senaryosunun kopyası”nın da yasayı ihlal ettiği bildiriliyordu.

Açıkça düzmece olarak hazırlanmış bu raporlar, site yöneticilerini uydurma verilerle tuzağa düşürmek istediklerini sonradan açıklayacak TikTok aktivistlerinin, programcıların, Twitter ve Reddit kullanıcılarının eseriydi.

TikTok’ta Sean Black takma adını kullanan developer (geliştirici), prolifewhistleblower.com sitesine otomatik olarak sahte raporlar yükleyen bir komut dosyası geliştirdiğini açıkladı. Sean Black, sitenin onu engellemeye çalışması üzerine de iPhone veya iPad’i olan herkesin rastgele oluşturulmuş bir Texas Posta kodunu kullanarak otomatik sahte rapor oluşturmasına izin veren bir kısayol yayımladı.

Sean Black, TikTok’ta yayımladığı videoda şu soruyu sordu: “Ya çok teknik ve çok yakışıklı biri, bu talepleri otomatik olarak web sitesine gönderen bir bot kurarsa?”

Ve ardından: “A bir dakika o bendim ya. Bunu ben yaptım.”

@black_madness21

Lol it wasn’t even just me. Community effort for the win. #texas #abortion #godaddy #prolifewhistleblower

♬ habits stay high – favsoundds

Gerçek adını vermeyi reddeden developer, bir röportajda Linktree’den (sıradan kullanıcıların web sitesi içeriklerini yönetmelerine yardımcı olan bir hizmet) alınan verilere dayanarak, Perşembe öğleden sonra 7 bin 200’den fazla kişinin, hazırladığı komut dosyasına; 8 bin 450’den fazla kişinin ise kısayola tıkladığını söyledi.

Takma adla TikTok’ta yayın yapan developer şimdiden 1 milyon üzerinde ‘like’ aldı.

Yazılım kodları paylaşılan GitHub platformunda, bir başka programcı Jonathan Díaz bir komut dosyası yayımladı ve Perşembe günü, insanların Teksas web sitesine sahte mesajlarla otomatik olarak spam göndermesine izin veren “Pro-Life Buster” (Kürtaj Karşıtları Bitirici) adlı yeni bir uygulamaya bir bağlantı gönderdi.

Perşembe akşamı uygulama bin yeni sahte raporun paylaşıldığını gösterdi.

Díaz uygulamayı, siteyi özgün görünen ama uydurma verilerle doldurmak için oluşturduğunu söyledi: “Amaç, bu insanların zamanını ve kaynaklarını boşa harcadıklarını göstermek, böylece uyanmalarını ve bu çabanın zamanlarına değmediğini anlamalarını sağlamak.”

“Hacktivism” olarak bilinen teknikler hızla yaygınlaşıyor. Geçen yıl, TikTok gençleri ve Kore pop (K-pop) müziğinin hayranları, eski Başkan Donald J. Trump’ın kapalı salondaki mitingine website üzerinden kayıt yaptırmış ve binlerce koltuğu TV’den fark edilir bir şekilde boş bırakmışlardı. Anonymous da Vatikan ve CIA’in politikalarını, web sayfalarında gereksiz trafik oluşturup çevrimdışı bırakarak protesto etmişti.

Texas Right to Life’ın sözcüsü Kim Schwartz, grubun web sitesinin sahte raporlarla dolup taştığı gerçeğini reddetti, “Bunun olacağını zaten biliyorduk ve hazırlıklıydık” dedi. “Aktivistler bir haftadır spam göndermeye ve siteyi kapatmaya çalışıyorlar ve sonunda başarılı olamadılar.”

Twitter’da kampanya yapıldı, sitenin sağlayıcısı GoDaddy hizmeti durdurdu

Yasanın karşıtları, Twitter’da Texas Right to Life sitesine hosting hizmeti veren GoDaddy’nin boykot edilmesi çağrısında bulundu: Sağlayıcı GoDaddy’nin müşterisi olan site, “yazılı izni” olmaksızın herhangi biri hakkında kamuya açık olmayan bilgilerin toplanmasını yasaklayan kuralları ihlal ediyordu.

GoDaddy Perşembe günü akşam saatlerinde, hizmeti kesmeden önce Texas Right to Life’a yeni bir sağlayıcı bulması için 24 saat verdiğini duyurdu. GoDaddy sözcüsü Dan C. Race bir e-postada “prolifewhistleblower.com’a hizmet şartlarımızı ihlal ettiğini, başka bir sağlayıcıya geçmek için 24 saatleri olduğunu bildirdik” dedi.

Cuma günü birçok kişi, formu kullanarak web sitesine ihbarname göndermekte sorun yaşadı. Çoğu kullanıcı ise prolifewhistleblower.com sitesi yerine bir GoDaddy güvenlik duvarı sayfası gördüğünü bildirdi.

Çeviren: Enis Aydın

- Advertisment -