Ana SayfaHaberlerDünyaCezayir’de gönüllü olarak söndürme çalışmalarına katılan müzisyeni kundakçı diye linç eden 49...

Cezayir’de gönüllü olarak söndürme çalışmalarına katılan müzisyeni kundakçı diye linç eden 49 kişiye idam cezası verildi

Cezayir’de 2021 yazında çıkan orman yangınlarında 90 kişi hayatını kaybetmişti. Yangınlara müdahalede yetersiz kalmakla suçlanan başbakan ve içişleri bakanı suçu sabotajcılara atınca, cadı avına çıkan kalabalık, müzisyen Djamel Ben İsmail’i kundakçı zannedip linç etti. Olay hakkında açılan davada mahkeme dün (24 Kasım) 49 köylüyü idam cezasına çarptırdı.

Cezayir’de geçen sene çıkan orman yangınlarında 90 kişi hayatını kaybetti. 38 yaşındaki ressam Djamel Ben İsmail, söndürme çalışmalarında gönüllü olmak istedi, bu amaçla yaşadığı yerden 300 kilometre uzaklıktaki yangın bölgesine gidip çalışmalara katıldı.

Orman yangınlarına müdahalede yetersiz kalmakla suçlanan başbakan ve içişleri bakanı suçu sabotajcılara atınca, cadı avına çıkan kalabalık, müzisyen Djamel Ben İsmail’i kundakçı olarak yakaladı. Polis merkezinden çıkarılan İsmail, öfkeli kalabalığın ortasında kaldı. İsmail önce dövüldü ve bıçaklandı ve sonra da canlı canlı yakıldı. Gerçek ortaya çıkınca devlet suçu bu kez olayın geçtiği bölgedeki terör örgütü ilan edilmiş bir Berberi örgütüne attı.

Olayların ardından güvenlik güçleri linçe katıldığı tespit edilen 102 köylüyü tutukladı.  

Mahkeme dün (24 Kasım) açılan davayı karar bağladı ve 49 köylüyü idama mahkûm etti.  

Davada 17 kişi berat etti, öbür sanıklar ise 5 ila 10 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

Cezayir makamları, 1993’ten bu yana ülkedeki idam kararlarını doğrudan uygulamıyor, mahkemeler tarafından verilen kararlar ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarına çevriliyor.

- Advertisment -