Ana SayfaHaberlerÇin: “BM Komiseri, Şi ile görüşmesinde Çin’in insan haklarını koruma başarısına hayranlığını...

Çin: “BM Komiseri, Şi ile görüşmesinde Çin’in insan haklarını koruma başarısına hayranlığını dile getirdi”

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bachelet, Çin Devlet Başkanı Şi ile görüştü. Çin Dışişleri, Bachelet’in görüşmede “Çin'in yoksulluğu ortadan kaldırma, insan haklarını koruma, ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlama konularındaki başarılarına hayranlığını” dile getirdiğini iddia etti. BM’den açıklamayla ilgili bir yalanlama gelmedi. Görüşme ziyaretin en önemli gündemi olan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki kamplarla ilgili yeni sızıntı belgelerinin yayımlanmasından saatler sonra gerçekleşti. Görüşmede Şi, ülkelerin kendi koşullarına göre “farklı insan hakları geliştirme yolları” olabileceğini öne sürerek “ülkelerin insan haklarını geliştirme yollarına saygı duyulmalı” dedi.

Çin ziyaretini sürdüren BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile video görüşme yaptı.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Şi görüşmede, Çin halkının insan haklarının daha önce hiç olmadığı kadar garanti altında olduğunu belirterek insan haklarının korunması açısından kimsenin mükemmelliği iddia edemeyeceğini ve her zaman iyileştirmeye yer olduğunu vurguladı.

“Farklı ülkelerin insan haklarını geliştirme yollarına saygı duyulmalı”

Şi, ülkelerin kendi koşullarına göre “farklı insan hakları geliştirme yolları” olabileceğini öne sürerek şunları söyledi:

“Farklı ülkelerin insan haklarını geliştirme yollarına saygı duyulmalı. İnsan haklarının tarihsel, özel ve pratik bağlamları vardır. Farklı ulusal koşullara, tarihlere, kültürlere, sosyal sistemlere ve ekonomik ve sosyal gelişme seviyelerine sahip ülkeler, ulusal gerçeklikler ve insanların ihtiyaçları ışığında uygun insan hakları geliştirme yollarını araştırmalıdır.

Başka bir ülkeden körü körüne kopyalanan herhangi bir sistem veya model, sahadaki durum ne olursa olsun, sadece yersiz görünmekle kalmayacak, aynı zamanda feci sonuçlara da yol açacaktır.”

İnsan hakları söz konusu olduğunda kusursuz bir ütopya olmadığını belirten Şi, şunları söyledi:

“Ülkelerin patronluk taslayan öğretmenlere ihtiyacı yoktur; insan hakları konuları siyasallaştırılmamalı, çifte standart uygulama enstrümanı olarak ya da diğer ülkelerin içişlerine karışmak için bir bahane olarak kullanılmamalı.”

Çin Dışişleri: “Bachelet, Çin’in insan haklarını koruma başarısına hayranlığını dile getirdi”

Çin Dışişleri Bakanlığı yayımladığı açıklamada Bachelet’in görüşmede; Çin’in yoksulluğu ortadan kaldırma, insan haklarını koruma, ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlama konularındaki başarılarına hayranlığını dile getirdiğini ve Çin’in çok taraflılığı destekleme, iklim değişikliği gibi alanlardaki rolünü övdüğünü ileri sürdü.

Ayrıca Çin Dışişleri açıklamasında, Bachelet’in BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin 17 yıl aradan sonra Çin’e yaptığı ilk ziyareti kabul ettiği için Çin’e minnettarlığını ilettiği yer aldı.

BM’den yalanlama yok

BM İnsan Hakları ofisinden bir yetkili, Bloomberg’e görüşmenin içeriğiyle ilgili verdiği bilgide, Bachelet’in Şi’ye insan haklarının korunması, adalet ve hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi çabalarına destek vereceklerini belirttiğini aktardı.

Yetkili, Bachelet’in Şi’ye “Çin, uluslararası barış ve güvenliğe yönelik tehditler, küresel ekonomik sistemdeki istikrarsızlık, eşitsizlik, iklim değişikliği ve daha fazlası dahil olmak üzere dünyanın şu anda karşı karşıya olduğu birçok zorlukla yüzleşmede çok taraflı kurumlar içinde oynayacağı çok önemli bir role sahip” dediğini belirtti.

BM İnsan Hakları ofisi yetkilisi, Çin televizyonunda Bachelet’e atfedilen sözlerini doğrulayan ya da yalanlayan net bir açıklama yapmadı.

Bachelet: “Görüşme çok değerli”

Görüşme sonrası BM İnsan Hakları Komiserliği’nin sosyal medya hesabından Bachelet imzasıyla şu mesaj paylaşıldı:

“Şi ve diğer üst düzey yetkililerle insan hakları sorunları ve Çin’deki ve küresel kaygılarla ilgili doğrudan görüşme çok değerli geçti. Kalkınma, barış ve güvenliğin sürdürülebilir olması için insan hakları, adalet, istisnasız herkese yönelik kapsayıcılık esas alınmalıdır” mesajı paylaşıldı.

Öte yandan BM İnsan Hakları Komiserliği’nin sitesinden Bachelet’in Çin’in Guangzhou Üniversitesi İnsan Hakları Enstitüsü’nde Çinli öğrencilere hitaben “Dünyada insan hakları: Çok taraflılığın rolü” başlıklı bir konuşma yaptığı ve konuşmanın tam metni yayımlandı.

- Advertisment -