Ana SayfaHaberlerDünyaÇin Devlet Başkanı Şi Cinping, Moskova’da: “Eski iyi dostu” Putin ile görüşecek

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Moskova’da: “Eski iyi dostu” Putin ile görüşecek

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından sonra ilk kez yakın müttefiki Rusya’ya bir ziyaret gerçekleştiriyor. Bugün (20 Mart) düzenlenecek ikili görüşme öncesinde Şi, devlet medyasında bir makale kaleme aldı ve Putin’den “eski iyi dostum” diyerek övgüyle bahsetti. Şi’nin “eski iyi dost”una Ukrayna ile barışın sağlanması için bir plan sunması bekleniyor.

Çin lideri Şi Cinping, bugün (20 Mart) Moskova’ya gidiyor. Şi’nin “eski iyi dostum” diye tanımladığı Putin’e Ukrayna’yla ilgili bir barış planı sunması, Rus-Çin ilişkilerinin geliştirilmesi için somut adımlar atılmasını talep etmesi bekleniyor.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre iki lider “kapsamlı bir ortaklığı ve stratejik işbirliğini derinleştirecek adımları” görüşecek.

Rusya ve Çin arasında “önemli ikili anlaşmaların” imzalanması bekleniyor.

Çin, Şubat ayı sonunda Rusya-Ukrayna savaşını bitirmeyi amaçlayan 12 maddelik bir plan hazırlamıştı.

Plan, Batı’nın Rusya’ya karşı yaptırımlarına son verilmesini, Rusya ve Ukrayna arasında insani yardım koridoru oluşturularak sivillerin geçişinin sağlanmasını ve tüm ülkelerin “egemenliğinin, bağımsızlığının ve sınır bütünlüğünün” korunması çağrısı yapılmasını öngörüyor.

Çin aynı zamanda “Soğuk Savaş zihniyeti” adını verdiği tutumun son bulması gerektiğini savunuyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, Pekin’in önerisini görüşmek üzere Şi Cinping ile bir araya gelmek istediğini açıklamıştı.

Zelensky, “Çin’in Rusya’ya silah tedarik etmeyeceğine gerçekten inanmak istiyorum” demişti.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken daha önce Çin’in Rusya’ya silah ve mühimmat tedarik etmeyi düşündüğünü söylemişti. Pekin yönetimi bu iddiayı yalanlamıştı.

- Advertisment -