Ana SayfaHaberlerÇin Dışişleri Bakanı Wang Yi: “Ukrayna ve Tayvan sorunlarını bir görmek çifte...

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi: “Ukrayna ve Tayvan sorunlarını bir görmek çifte standart”

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Tayvan ve Ukrayna meselelerinin "asla kıyaslanamaz" olduğunu çünkü Tayvan'ın Çin'in iç meselesi olduğunu, Ukrayna'nın ise iki ülke arasındaki bir ihtilaf olduğunu söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasının ardından Çin’in Tayvan ile yaşadığı sorunlar gündeme geldi.

Çin, demokratik olarak yönetilen adanın kendi toprakları olduğunu iddia ediyor. Çin, Tayvan hükümetinin hiçbir egemenlik iddiasını tanımıyor, Tayvan ise Çin Halk Cumhuriyeti’nin adayı hiçbir zaman yönetmediğini ve adanın geleceğini yalnızca Tayvan halkının seçebileceğini söylüyor.

Washington, Tayvan’ın en önemli uluslararası destekçisi ve silah tedarikçisi. Bu durum, Çin-ABD ilişkilerinde sık sık yaşanan bir sürtüşme kaynağı.

Çin ve Tayvan hükümetleri, Tayvan ile Ukrayna’nın durumlarının farklı olduğu konusunda hemfikir, ancak farklı nedenlerle.

Çin, Tayvan’ın hiçbir zaman bağımsız bir ülke olmadığını iddia ederken; Tayvan, jeopolitik olarak önemli olduğunu ve Ukrayna ile Rusya’nın aksine Çin ile kara sınırı olmadığını söylüyor.

“Ukrayna ile Tayvan asla kıyaslanamaz”

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Tayvan ve Ukrayna meselelerinin “asla kıyaslanamaz” olduğunu çünkü Tayvan’ın Çin’in iç meselesi olduğunu, Ukrayna’nın ise iki ülke arasındaki bir ihtilaf olduğunu söyledi.

ABD’ye atıfta bulunan Yi, “Bazı kişilerin Ukrayna sorununda egemenlik ilkesini vurguladığını ancak Tayvan konusunda Çin’in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü baltalamaya devam ettiğini gördük. Bu açık bir çifte standarttır” dedi.

Çin Rusya’yı kınamadı, Ukrayna’ya saldırısına işgal demedi

Çin, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını kınamayı veya buna bir işgal demeyi reddetti. BM Genel Kurulu’nda yapılan ve Rusya’nın bu saldırısının kınanması yönündeki karara ise çekimser oy kullandı.

- Advertisment -