Ana SayfaHaberlerDünyaÇin: eski devlet başkanı Hu Jintao, salondan "sağlık sorunları" nedeniyle çıkarıldı

Çin: eski devlet başkanı Hu Jintao, salondan “sağlık sorunları” nedeniyle çıkarıldı

Dün Çin Komünist Partisi’nin 20. Ulusal Kongresi’nin kapanış töreni sırasında Devlet Başkanı Şi Cinping’in konuşma yapmasından önce eski Devlet Başkanı Hu Jintao görevliler tarafından zorla salondan çıkartılmış, Şi Cinping’in Jintao’nun elindeki kağıtları zorla elinden aldığı görülmüştü. Uluslararası basın Jintao’nun Cinping’in reformlarına muhalif bir isim olması nedeniyle kameralar önünde aşağılandığını ve yaşananların bir güç gösterisi olduğunu söylerken, Çinli yetkililer Jintao’nun sağlık sorunları nedeniyle salondan çıkarıldığını söyledi. Dün belirlenen Merkez Komitesi’nin bugün düzenlenecek toplantısında iki dönem devlet başkanlığı görevini üstlenen Şi Cinping’in üçüncü kez devlet başkanı adayı olduğunu resmen açıkladı. 2018’de Çin iki dönem görev süresi kısıtlamasını anayasadan kaldırmış ve Şi Cinping’in ölene kadar başkan olmasının önünü açmıştı.

Çin Komünist Partisi’nin 20. Ulusal Kongresi dün sona ermiş; Tayvan’ın olası bağımsızlığının kabul edilmemesinin Çin’in kırmızı çizgisi olduğuna dair net açıklamalar yapılmıştı. 

Kongre sonucunda yenilenen Merkez Komitesi ilk toplantısını bugün yaptı. Komite’nin Şi Cinping’in üçüncü kez devlet başkanlığı için aday olduğunu resmen açıklaması bekleniyor. 2018’de Çin iki dönem görev süresi kısıtlamasını anayasadan kaldırmış ve Şi Cinping’in ölene kadar başkan olmasının önünü açmıştı. 

Çinli yetkililer ayrıca eski Çin devlet başkanı Hu Jintao’nun salondan “sağlık sorunları” nedeniyle çıkarıldığını açıkladı. Uluslararası basın, Devlet Başkanı Şi Cinping’in otoritesini kameralar önünde göstermek için kapanış töreni sırasında böyle bir hamle yaptığını, Hu’nun elinden kağıtları bu nedenle çektiğini ve zorla salondan çıkarttığını haberleştirmişti. 

- Advertisment -