Ana SayfaANALİZLERÇin Komünist Partisi’nin “şanlı tarihi” Sabah’ta

Çin Komünist Partisi’nin “şanlı tarihi” Sabah’ta

Çin Komünist Partisi, 100. yıldönümü için iktidar medyasının amiral gemisi Sabah’a haber formatında hazırlanmış tam sayfa ilan verdi. “Çin Komünist Partisi’nin 100 Yıllık Şanlı Tarihi” başlıklı ilanda Çin devleti propagandası yapılıyor, “Çin'in Türkiye ile ilişkilerini adalet ve insanlık temelinde geliştirmeyi hedeflediği” söyleniyor. Daha önce de Çin Büyükelçiliği Hürriyet, Cumhuriyet ve Aydınlık’a ilanlar vermişti.

Çin Komünist Partisi’nin 100. kuruluş yılı nedeniyle Çin’de büyük kutlamalar var. Tiananmen Meydanı’ndaki törende Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri ve aynı zamanda Çin Devlet Başkanlığı görevini de sürdüren Şi Cinping konuştu.

Çin’de coşkulu kutlamalar yapılırken, Türkiye’de Sabah Gazetesi’nin bugünkü (1 Temmuz) 9. sayfası tamamen Çin Komünist Partisi’nin kuruluş yıldönümüne ayrıldı. “Çin Komünist Partisi’nin 100 yıllık şanlı tarihi ve başarı kodları” başlıklı haber formatında hazırlanmış sayfa aslında bir ilandı.

Dikkatli bakılınca sayfanın sağ üst köşesinde “Bu bir ilan sayfasıdır” ifadesi fark ediliyor.

Çin ile ilgili haber metni gibi hazırlanmış ilanlar yakın zamanda Türkiye medyasında başka gazetelerde de yayınlandı.

Bu ilanların altında büyükelçilik, konsolosluk, resmi haber ajansı gibi Çin devlet kurumlarının imzaları vardı. Ama Sabah’taki ilanda ilanı veren kurumun adı yer almıyor.

İlanda Çin’in ekonomik ve teknolojik ilerlemeleri, “insanı önceleyen bir toplumsal sistem inşa ettiği” anlatılıyor. Ülkesinin 70 yıldır tek siyasi partisi olan ÇKP için “uzun süreli iktidar”ında disiplin inşası ile kendini yenilemeyi başardığı anlatılıyor. Partinin yolsuzlukla mücadelede “kendine operasyon yapma pahasına hassas” olduğu vurgulanıyor.

Çin’in dış politikası, “Çin asla hegemonya arayışında olmayacak veya genişlemeye çalışmayacak, etki alanları yaratmayacak ve silahlanma yarışına girmeyecektir” satırlarıyla anlatılırken, Çin’in hiçbir ülkenin bir karış toprağını işgal bile etmediği vurgulanıyor. Metinde Çin’in hegemonya ve etki alanı yaratma hedefi olmadığı vurgularının hemen ardından, Çin’in 65 ülkede Çin iktisadi projelerini hayata geçirmeyi planladığı Kuşak-Yol girişiminden bahsediliyor.

Bu doğrultuda Çin’in Pakistan ve Sri Lanka’da birer limana sahip olduğu, Cibuti’de askeri üs kurduğu anlatılmış.

Çin’in Kuşak-Yol Projesi kapsamında hedeflediği uluslararası ticaret rotaları

Metnin son kısmında “Çin’in Türkiye ile ilişkilerini adalet ve insanlık temelinde geliştirmeyi hedeflediği” ifade ediliyor.

Mayıs ayında Hürriyet’te Çin İstanbul Başkonsolosluğu’nun Ramazan Bayramı kutlaması, Haziran başında da Cumhuriyet’te Çin Ankara Büyükelçiliği’nin Pekin’de düzenlenecek olan 2022 Kış Olimpiyatları’nın tanıtım ilanları yayımlanmıştı.

- Advertisment -