Ana SayfaHaberlerDünyaÇin ve İran’dan tanıdık haberler

Çin ve İran’dan tanıdık haberler

Çin: Dışişleri Bakanı Wang Yi, ‘Uygurlara soykırım’ iddiaları hakkında konuştu; “sözde soykırım”, “Batı kendi soykırımlarına baksın...” İran: Casusluk ve ‘dini düzeni devirmeye teşebbüs’ suçlarından beş yıldır hapiste olan yardım görevlisi Nazanin Zaghari, cezasının bitip serbest bırakıldığı gün başka bir suçlama nedeniyle yeniden mahkemeyle çağrıldı.

Haber tekniği bakımından sorunlu olsa da bazen iki ya da daha fazla haberi birlikte sunmak daha anlamlı olabiliyor. Çin’den ve İran’dan önceki gün gelen iki haberi bu mülahazayla birlikte dikkatinize sunuyoruz.

Çin

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ülkesinin Uygur azınlığa baskı uyguladığı ve bunun ‘soykırım’ boyutlarına vardığı suçlamaları için “komik derecede saçma” ve “tümüyle yalan” dedi.  

Aralarında ABD’nin de bulunduğu bir dizi ülke Çin’in Uygurlara uyguladığı asimilasyon politikalarını ‘soykırım’ olarak niteliyor. Geçtiğimiz günlerde Kanada ve Hollanda parlamentoları da bu politikaları ‘soykırım’ olarak değerlendiren yasa tasarılarını kanunlaştırdılar.

Wang Yi, suçlamalara cevabını dün (7 Mart) yaptığı yıllık değerlendirme toplantısında verdi. Çin Dışişleri Bakanı, Batılı siyasetçilerin olguları görmek yerine yalanlara inanmayı tercih ettiğini ve isteyen siyasetçilerin Sincan’ı ziyaretlerinden memnuniyet duyacaklarını belirtti.

Reuters Haber Ajansı, Wang Yi’nin konuşmasını abonelerine şöyle aktardı:

“Sözde soykırım, gizli amaçları olan gülünç derecede saçma bir iddiadır ve tümüyle yalandır.

“Gerçek soykırımları hatırlamak isteyenler 16. Yüzyılda yerli Amerikalıların, 19. Yüzyılda Afrikalı kölelerin, 20. Yüzyılda Yahudilerin ve bugün hâlâ mücadelelerini sürdüren Avustralya yerlilerinin başına gelenlere bakabilir.”

İran

ZAghari- Ratcliffe

İran’da casusluk suçlamasıyla Nisan 2016’dan beri tutuklu olan İngiliz vatandaşı, yardım görevlisi Nazenin Zaghari-Ratcliffe’in cezası dün (7 Mart) sona erdi ve cezasının son bir yılını geçirdiği evinde ayak bileğindeki kelepçe çözüldü. Fakat Zaghari-Ratcliffe bir hafta sonra, önümüzdeki Pazar günü ifade vermek üzere yeniden mahkemeye çağrıldı. Ratcliffe, serbest bırakıldığı halde yurtdışına çıkamıyor. Kendisine yeni bir suçlama yöneltilebilir.

Thomson Reuters Vakfı’nın proje müdürü olan Zaghari-Ratcliffe, Nisan 2016’da kızıyla birlikte bir aile ziyareti için İngiltere’ye gitmeyi planladığı sırada, Tahran havalimanında tutuklanmıştı.

- Advertisment -