Ana SayfaHaberlerDünyaÇin’de ‘farklılık’ paniği: Kimono giyen kadın gözaltına alındı, 5 saat sorgulandı, kimonosuna...

Çin’de ‘farklılık’ paniği: Kimono giyen kadın gözaltına alındı, 5 saat sorgulandı, kimonosuna el konuldu, ‘eğitildi’

Dün (15 Ağustos) Çin’de Japon yerel giysisi kimonoyu giyerek sokakta fotoğraf çektiren bir kadın Çin polisi tarafından kenara çekildi ve kendisine “Bir Çinli olmana rağmen neden Japon kıyafeti giyiyorsun?” sorusu yöneltildi. Polis ardından “olay çıkartmak ve huzuru bozmak” suçunu işlediği bahanesiyle kadını gözaltına aldı, 5 saat sorguladı, telefonunu inceledi, kimonosuna el koydu ve “eğitim” sürecinin tamamlandığını belirterek ertesi gün serbest bıraktı.

Japon anime dizilerinden etkilenen Çinli bir kadın Japon kimonosu giyip sokakta fotoğraf çektirmek ve bunları sosyal medya hesaplarında paylaşmak istedi. Fotoğraf çektirip sokak yemekleri yapan tezgâhlardan alışveriş yaparken Çin polisi tarafından kenara çekildi ve sorgulandı. Polis, sosyal medyada da paylaşılan videoda görüldüğü üzere kadına “Çin yerel kıyafeti giyseydin seni durdurmazdım, ama sen bir Çinlisin ve kimono giyiyorsun” dedi.

Kadın karakola götürüldü, gece 1’e kadar beş saat boyunca sorgulandı, telefonu incelendi, kimonosuna el konuldu. Çin polisi daha sonra kadının eğitim sürecinin tamamlandığına karar verip serbest bıraktı, olay hakkında konuşmaması için kadını tembihledi.

Olayın ardından Çin devletine bağlı sosyal medya hesapları Çin yerel kıyafetlerinin giyilmesini teşvik eden bir kampanya başlattı.  

- Advertisment -