Ana SayfaHaberlerDünyaÇin’de görülmemiş sel felaketi

Çin’de görülmemiş sel felaketi

Almanya’da üç günde ülkeyi büyük bir göle çeviren yağış, Çin'in Henan eyaletinin Zhenzhou şehrinde bir saate sığdı. İlk belirlemelere göre 12 kişinin öldüğü felakette metro yolcuları, şiddetli yağmurun nehirleri taşırması nedeniyle su basan trenlerde mahsur kaldı.

Çin’in Henan eyaletinin Zhenzhou şehrine bir saat içinde, Almanya’nın selden en çok etkilenen bölgelerine üç günde düşenden daha fazla yağmur yağması üzerine meydana gelen sel felaketi, ilk belirlemelere göre 12 kişinin ölümüne neden oldu.

Metro yolcuları, şiddetli yağmurun nehirlerin taşmasına neden olması nedeniyle su basan trenlerde mahsur kaldı.

Şiddetli yağışların yol açtığı yaygın hasarı, insanların arabalarında mahsur kaldığı ya da selde sürüklendiği korkunç anları gösteren videolar sosyal medyada paylaşılınca, iklim değişikliği tartışması yeniden gündeme geldi.

Avrupa’da meydana gelen son sel felaketinde, Almanya’nın en kötü etkilenen bölgeleri üç gün içinde 18,2 cm yağış almıştı. Zhengzhou kentineyse dün bir saatte 20 cm’den fazla yağmur yağdı. 

Çin devlet haber ajansı Xinhua, selde en az 12 kişinin öldüğünü bildirdi. Eyalette yaklaşık 100 milyon kişi yaşıyor. Güvenli bölgelere tahliye edilenlerin sayısı 100 bin buldu.

Sky News Asya muhabiri Tom Cheshire Twitter’da “Şu anda şiddetli selin olduğu Zhengzhou’da çok üzücü sahnelere tanık oluyoruz. Metroda mahsur kalan insanlar var. Bazıları kurtarıldı, ancak diğer videolarda ceset görünüyor” diye yazdı.

Sosyal medyada paylaşılan ve korku filminden bir sahneyi andıran videoda, metro yolcularının tren vagonlarında göğüs hizalarına kadar çıkan çamurlu bir su havuzunda kurtarılmayı bekledikleri görüldü.

Weibo’da yayımlanan bir videoda, Henan İtfaiyesi’nin yolcuları tren hattından kurtarma operasyonunun görüntüleri yer aldı. Bu arada caddeler nehirlere dönüşerek, araçları sular altında bıraktı.

Zhengzhou yerel yönetimi, internet sitesinde yayımlanan bir bildiride, riskin “son derece yüksek” ve “sel kontrol durumunun korkunç” olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Türkiye’nin dörtte biri büyüklüğündeki Henan eyaletindeki yağışların  perşembeye kadar devam edebileceği bildirildi. 

Henan’da tren seferleri askıya alınırken, birçok otoyol kapatıldı ve uçuşlar ertelendi veya iptal edildi.

- Advertisment -