Ana SayfaHaberlerÇin’de Uygur Bölgesi’nde başlayan karantina karşıtı protestolar diğer kentlere de yayılıyor: “Çin...

Çin’de Uygur Bölgesi’nde başlayan karantina karşıtı protestolar diğer kentlere de yayılıyor: “Çin Komünist Partisi devrilsin”

Çin’de Uygur Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’de Çin’in “sıfır Covid” politikası kapsamında karantinaya alınan apartmanda çıkan yangında on kişinin yaşamını yitirmesi sonucu başlayan protestolar Çin’in diğer kentlerine de yayıldı. “Sıfır Covid” politikasının en sert uygulandığı Şangay’da Çin rejiminin alışık olmadığı “Çin Komünist Partisi devrilsin” ve “Şi Cinping istifa” sloganları atıldı. Covid 19 pandemisinin başladığı Wuhan’da da halk karantina altına alınan bölgeleri ayıran barikatları yıktı. Pek çok ilde vatandaşlarla polisler arasında çatışmalar yaşandı.

Çin’de Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’de bir apartmanda çıkan yangın sonrası karantina tedbirleri nedeniyle insanların sokağa çıkamaması nedeniyle aralarında çocukların da bulunduğu on kişi hayatını kaybetti.

Urumçi’de başlayan olaylar sırasında çekilen ve sosyal medyada yayılan videolarda protestocu vatandaşların “Köle olmayı reddedenler ayağa kalkın” sözleriyle söylediği görülüyordu.

Bugün Covid 19 pandemisinin başladığı Wuhan’dan görüntüler sosyal medyaya düştü.

Sokağa çıkan sivil vatandaşlar karantina altına alınmış bölgelerden çıkışı durdurmak için sokaklarda kurulan barikatları yıktı.

Yayımlanan görüntülerde barikatların yanında bulunması gereken polislerin olmadığı görülüyor. Vatandaşların polisle çatıştığı iddia ediliyor.

Şangay’daki protestolarda ise “Çin Komünist Partisi devrilsin” ve “Şi Cinping istifa” sloganları atıldı. Protestocular Urumçi’de yaşanan yangın için Şangay’da bulunan Urumçi Caddesi’nde toplandı.

Şangay, Sıfır Covid politikasının en sıkı uygulandığı kentlerden biri olduğu için daha önce de vatandaşların tepki gösterdiği görüntüler sosyal medyaya yansımıştı.

Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan Urumçi’deki yangınla ilgili yapılan açıklamada yapılan açıklamada “Yangının çıkış nedeniyle ilgili kamuoyunun aydınlatılmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Çin, Covid-19’a karşı, vakaları ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen “sıfır Covid” politikası uyguluyor. “Sıfır Covid” politikası; karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmetler sektöründeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması gibi katı ve geniş ölçekli tedbirleri kapsıyor.

- Advertisment -