Ana SayfaHaberler“Çin’in eli Ankara’ya kadar uzanmış”

“Çin’in eli Ankara’ya kadar uzanmış”

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa’nın Türkiye’ye girişi engellendi. Uygur mücadelesinin önde gelen isimlerinden İsa Yücel Alptekin’in oğlu ve Dünya Uygur Kongresi’nin eski başkanı Erkin Alptekin’i hastanede ziyaret etmek için Türkiye’ye gelen İsa, Esenboğa Havalimanı’ndan geri gönderildi.

Türkiye’ye girişi havalimanında engellenen Dolkun İsa, sosyal medya hesabından paylaştığı videoda, 2006’dan beri devam eden Türkiye’ye seyahat yasağının Ankara İdare Mahkemesi tarafından kaldırıldığını hatırlattı.

Videoda hiçbir zaman Türkiye’yi zor duruma düşürecek çalışmalar içinde olmadığını vurgulayan Dolkun İsa, “Doğu Türkistan’da soykırım yapan Çin’in elinin Ankara’ya da uzandığı biliyorduk ama bu kadarını tahmin etmiyordum” dedi.

İsa’nın avukatı Prof. Dr. İlyas Doğan da yine havalimanından paylaştığı videoda, Kasım 2020’de İsa’nın Türkiye’ye giriş engelini kaldırmak için Ankara 1. İdare Mahkemesi’nde açtıkları davayı kazandıklarını ve geçtiğimiz 6 Eylül’de Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nden kendilerine İsa’nın Türkiye’ye giriş yasağının kaldırıldığına dair resmi belge gönderildiğini açıkladı. Doğan, 9 Eylül’de Emniyet ve Göç İdaresi Müdürlükleri tarafından yeni bir yasak konulduğunu şimdi öğrendiklerini söyleyerek “Türkiye’de mahkeme kararlarının bir ciddiyeti kalmamıştır” dedi.

İYİ Parti lideri Meral Akşener, sosyal medya hesabından İsa’nın havalimanından çektiği videosunu, “Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa’ya verdiğiniz sınır dışı kararının sebebini de açıklayın, hepimiz öğrenelim. Gerçekten haklı bir gerekçeniz mi var; yoksa zulme sessiz kaldığınız yetmiyormuş gibi artık Çin’den de mi talimat almaya başladınız, hepimiz bilelim” mesajıyla paylaştı.

- Advertisment -