Ana SayfaHaberlerDünyaÇin’in Uygur Bölgesi’nden sonra şimdi de Tibet’teki toplama kampları bulundu: Kampları kuran...

Çin’in Uygur Bölgesi’nden sonra şimdi de Tibet’teki toplama kampları bulundu: Kampları kuran aynı kişi

Uygur Özerk Bölgesi’nde kurduğu toplama kampları bilinen Çin rejiminin Tibet’te kurduğu iddia edilen gözaltı merkezleriyle ilgili ilk kanıtlar da tespit edildi. Rand Europe enstitüsü, Tibet’te geceleyin kaydedilen uydu görüntüleri ve elektrik tüketimi verileri üzerinden yaptığı incelemenin sonucunda en az 79 hapishane veya gözaltı merkezi tespit ettiklerini açıkladı. Bu birimlerin önemli bölümünün 2011’de Tibet bölgesi ÇKP sekreterliğine getirilen Chen döneminde yapıldığı tahmin ediliyor. Chen, 2016’da Uygur Özerk Bölgesi’nde ÇKP sekreteri olması sonrasında Uygur bölgesinde kurulan “toplama kamplarının” da mimarıydı.

Çin’in Uygur Özerk Bölgesi’nde 2016’dan beri kurduğu, uluslararası toplum tarafından “toplama kampı” diye bahsedilen birimlerin varlığı biliniyor.

Bu kampların varlığı ile kamplardaki insan hakları ihlali içeren uygulamalarla ilgili Çin’den çıkmayı başaran birçok tanığın verdiği ifadeler, uydu fotoğraflarıyla tespit edilen binalar, Çin’in çeşitli resmi makamlarından yapılan bazı belge sızıntıları ve Çin resmi makamlarından iddiaların gerçekliğiyle ilgili güçlendirici yorumlara varılmasını sağlayan açıklamalar var.

Çinli rejim muhalifleri, uzun yıllardır Çin’e bağlı bir başka özerk bölge olan Tibet’te de benzer gözaltı merkezleri kurulduğunu iddia ediyor ancak bu iddiayla ilgili yeterli kanıt sunulamıyordu.

Rand Europe araştırma enstitüsü, gece aydınlatma verilerinden yararlanarak yaptığını belirttiği bir inceleme sonucunda Tibet’teki gözaltı merkezleriyle ilgili sonuçlara ulaştığını duyurdu.

Uydu tabanlı sensörler kullanarak gece aydınlatma verilerini günlük olarak ölçtüklerini ve ulaştıkları bulgulara gece elektrik tüketimiyle ilgili tespitlerle vardıklarını açıklayan enstitü, incelemenin sonucunda en az 79 hapishane veya gözaltı merkezi tespit ettiklerini açıkladı.

Uygur Bölgesi’nde de Tibet’te de kampları kuran aynı isim: Chen Quanguo

Bu birimlerin önemli bir bölümünün 2011’de bölgenin en üst düzey siyasi pozisyonu olan Çin Komünist Partisi Tibet Özerk Bölgesi sekreterliğine getirilen Chen Quanguo döneminde yapıldığı tahmin ediliyor.

Chen aynı zamanda 2016’da Uygur Özerk Bölgesi parti sekreterliğine getirilmesi sonrası Uygur Özerk Bölgesi’ndeki “toplama kamplarının” da mimarı olarak biliniyor.

- Advertisment -