Ana SayfaHaberlerÇinli bakan ziyarete geldi, Türkistan Meclis Başkanının evden çıkışı yasaklandı; gerekçe, Covid...

Çinli bakan ziyarete geldi, Türkistan Meclis Başkanının evden çıkışı yasaklandı; gerekçe, Covid şüphesi

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi’nin Ankara ziyareti öncesinde Doğu Türkistan Milli Meclis Başkanı Seyit Tümtürk, Kayseri’deki evinde ilginç bir gerekçeyle gözetim altına alındı. Herhangi bir rahatsızlığı olmayan Tümtürk’ün HES kodu iptal edildi, Covid şüphelisi olarak evine filyasyon ekipleri gönderildi. Tümtürk, Ankara’daki Çin Büyükelçiliği önünde bugün için eylem çağrısı yapmıştı.

Günler öncesinden sosyal medya hesaplarından Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi’yi protesto edeceklerini açıklayan Tümtürk, gözetim altına alındığı Kayseri’deki evinden Ankara’da yapılan eyleme telefonla bağlandı ve şu açıklamayı yaptı:

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:pe_fn75Y.jpg
Seyit Tümtürk.

“Bugün 35 milyon mazlum Doğu Türkistanlıya uygulanan soykırım suçu için Çin Dışişleri Bakanı eli kanlı Vang Yi’nin Ankara ziyaretini protesto etmek amacıyla Çin’in Ankara Büyükelçiliğinde bir eylem organize ettik. Fakat ne acıdır ki, gece gözetim altına alınarak bugün sizlerle Ankara’daki bu eylemi yapmamız engellendi. Gerekçede filyasyon denildi. Bizim HES Kodumuza kırmızı kod konuldu. O yüzden evden dışarı çıkamıyorum. Kapının önünde polis memurları bekliyor. Tabii bunu biliyorum ki, bu bir uydurmaca. Bu 35 Milyon Doğu Türkistanlının sesini kesmek ve onun feryadını haykırmak ve Çin işgalcilerine Çin soykırım suçlularına karşı mazlum Doğu Türkistanlıların 35 Milyon Türkistanlının sesini 80 milyon Türk halkına haykırmamızı engellemek istediler. Ama bugün sizin huzurunuzda bulunan siyasi parti temsilcilerimiz, milletvekillerimiz, genel başkan yardımcılarımız ve sivil toplum örgütü yöneticilerimiz bizi asla yalnız bırakmayacaklarını söylediler. Kendilerine teşekkür ediyorum.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:ExUynDWWUAc0ji9.jpg
Çin’in Ankara Büyükelçiliği önündeki eyleme DP lideri Gültekin Uysal, SP Konya Milletvekili Abdülkadir Karaduman ve Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ da destek verdi.

“Bizim siyasilerimizin ve hükümet sözcülerimizin ‘Çin’in toprak bütünlüğü destekliyoruz, Çin’in teröre karşı mücadelesini destekliyoruz’ sözü 35 milyon mazlum Doğu Türkistanlıya karşı yapılan soykırımı meşrulaştırmak ve Çin’in soykırımına destek vermek anlamına gelmektedir. Asla bu sözleri kabul etmiyoruz. Biz asla iktidar düşmanı değiliz. Hükümet düşmanı değiliz. Ama siyasilerimizin, Doğu Türkistan politikası için Doğu Perinçek gibi Türk milletinde yüzde 0,025 gibi karşılığı olmayan bir siyasi mevtayı arabulucu olarak ortaya sürmesi ve yardım edemediğimiz Doğu Türkistan’a Doğu Perinçek üzerinden Amerikancı, CIA’ci, Batı’nın işbirlikçisi iftiraları attırılması ve bütün medyanın Doğu Perinçek’e tahsis edilerek, Türk milletinin Doğu Türkistan’a olan ilgi ve alakasının kesilmesi büyük vebaldir. Büyük suçtur. Bu hatadan dönülmesini istiyoruz. Ben bu vesileyle Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi’nin Batı’dan yemiş olduğu demokrasi tokatının telafisi için Türk- İslam dünyasına bir haftalık ziyarete çıktığını görüyorum. Batı’dan demokrasi tokatı yiyen ve soykırım suçlusu ilan edilen Çin’e İslam dünyasında, Türk dünyasında asla bu destek verilmemeli. Çin’e verilecek destek, Çin’in iki kuruşluk menfaatine verilecek destek, 35 milyon Doğu Türkistanlıyı Çin soykırımına kurban etmektir. Bu sadece Doğu Türkistanlıları kaybetmemize vesile olmaz. Aynı zamanda Türk dünyasının, İslam dünyasının, Türkiye’nin de onurunu, izzetini kaybedeceği bir yol olur.”

Tümtürk, sosyal medya hesabından da Çin Dışişleri Bakanını kabul eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslendi.

- Advertisment -