Ana SayfaHaberlerÇinli muhalif sanatçı Ai Weiwei: Batı'daki Gazze sansürü Mao’nun Çin'ine benziyor

Çinli muhalif sanatçı Ai Weiwei: Batı’daki Gazze sansürü Mao’nun Çin’ine benziyor

Popüler Çinli sanatçı ve siyasi muhalif Ai Weiwei, İngiliz Sky News'e konuştu. Batı'daki Gazze sansürü Mao Zedong dönemindeki siyasi baskıya benzetti: “Ben bu ağır siyasi sansürün içinde büyüdüm. Şimdi fark ediyorum ki, bugün Batı'da siz de aynı şeyi yapıyorsunuz." Sanatçının İsrail ve Gazze ile ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle Kasım ayında Londra’daki sergisi iptal edilmişti.

Filistin davasına verdiği açık destekle tanınan Ai, Batı’daki siyasi sansürün, 1950’ler ve 1960’larda ailesiyle birlikte sürgüne gönderildiği Başkan Mao dönemindeki Çin’deki siyasi sansürle “tamamen aynı” olduğunu söyledi.

Sanatçının yorumları, Sky News röportajında, İsrail’in Gazze’deki ölümcül savaşına karşı paylaşımda bulunmasının ardından Kasım ayında Londra’daki sergisinin iptal edilmesiyle ilgili bir soruya yanıt olarak geldi:

“Toplum her türlü sorgulama ya da tartışmadan kaçınacak kadar çekingen hale geldi.

Ben bu ağır siyasi sansürün içinde büyüdüm. Şimdi fark ediyorum ki, bugün Batı’da siz de aynı şeyi yapıyorsunuz.”

Ai’nin Kasım ayı ortasında Londra’daki Lisson Gallery’de açacağı sergi, bir sosyal medya paylaşımında İsrail’i eleştirmesinin ardından bazı kesimler tarafından “antisemitik” olarak değerlendirilerek iptal edilmişti.

66 yaşındaki sanatçı, Çince yazdığı paylaşımı “nüanstan yoksun” olabileceğini söyleyerek silmişti.

Ai yıllar boyunca Çin hükümetini eleştirmiş ve 2011 yılında tutuklanarak 81 gün hapis yatmıştı. Ünlü sanatçı 2016 yılında mülteci kriziyle ilgili bir belgesel için mültecilerle röportaj yapmak üzere Gazze Şeridi’ni ziyaret etti.

- Advertisment -