Ana SayfaHaberlerÇip krizi yüzünden pasaportlarını yenileyemeyen Norveçliler Türkiye’ye kimlikle girebilecek: “Norveçli kimlikle, biz...

Çip krizi yüzünden pasaportlarını yenileyemeyen Norveçliler Türkiye’ye kimlikle girebilecek: “Norveçli kimlikle, biz vizeyle”

Norveç Dışişleri Bakanı, Norveç vatandaşlarının Türkiye’ye geçici süreyle pasaportsuz, sadece kimlikle girmelerine izin verildiğini Çavuşoğlu ile birlikte çektirdiği bir fotoğrafla duyurdu. Türkiye vatandaşlarının Norveç’e vizeyle girebildiğini hatırlatanlar “Ziyaretçi defterine isim soyisim imza atıp geçmeleri bence daha münasip olurdu”, “Çavuşoğlu’nu tüm Norveç halkı adına tebrik ediyorum” diyerek uygulamaya tepki gösterdi. Tepkiler üzerine Dışişleri açıklama yaptı: “Çip krizi yüzünden Norveç vatandaşlarının pasaportlarını uzatamamaları nedeniyle ve turizm sektörümüzün talebi üzerine Norveçlilerin turizm sezonunda ülkemize gelebilmeleri için turizm sektörünün talebi üzerine 6.5 aylık geçici bir düzenleme.”

Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt, Norveç vatandaşlarının geçici süreyle pasaport kullanmadan, sadece kimlik kartlarıyla Türkiye’ye seyahat edebileceğini açıkladı.

Huitfeldt, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yapılan anlaşmayı tuttuğu beraber çekilmiş fotoğraflarını paylaştığı mesajında şunları söyledi:

“Türkiye, geçici olarak pasaport kurallarını değiştirdiği için çok mutluyum. Yılın geri kalanında pasaportu olmayan Norveçliler, Türkiye seyahatlerinde kimlik kartlarını kullanabilecek.”

Türkiye’den Norveç’e gidenler için aynı uygulamanın olmayacak olması sosyal medyada tepki çekti.

Sosyal medyada, Norveçli bakanın paylaşımının altına anlaşmayı tebrik eden bir mesaj gönderen Türkiye’nin Norveç Büyükelçisi Fazlı Çorman da tepki gördü.

Dışişleri: “Turizm sektörünün talebi üzerine…”

Tepkiler sonrası Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç açıklama yaptı.

Bilgiç’in açıklaması şöyle:

“Norveç Dışişleri Bakanı’nın ülkemizi ziyareti sırasında herhangi bir anlaşma imzalanmamıştır.

Dünyada yaşanan çip krizi yüzünden Norveç vatandaşlarının pasaportlarını uzatamamaları nedeniyle ve turizm sektörümüzün talebi üzerine Norveçlilerin bu yıl turizm sezonunda ülkemize gelebilmeleri için geçici olarak bir düzenlemeye gidilecektir.

Bu geçici düzenleme çerçevesinde Norveç vatandaşlarına 6,5 aylık, yani geçici bir süre için, Türkiye’ye şahsi bilgilerin bulunduğu çipli kimlikle seyahat hakkı tanınacaktır. Bu süre sonunda Norveç vatandaşları, Türkiye’ye yine sadece pasaportla seyahat edebileceklerdir.”

- Advertisment -