Ana SayfaHaberlerÇok alâmetler belirdi: Türkiye, Kobani’ye müdahale edecek mi?

Çok alâmetler belirdi: Türkiye, Kobani’ye müdahale edecek mi?

Ajanslardan dün (1 Kasım) ve bugün gelen haberler, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yapacağı iddia edilen askeri müdahalesinin Kobani’yi ele geçirme hedefini de kapsama ihtimalini güçlendirdi. Middle East Eye’a (MEE) göre Türkiye ve Rusya DSG’yi Kobani’den çıkarmak için görüşüyor. Türkiye operasyona Rusya’nın rızasını sağlama karşılığında İdlib’de önemli bir taviz verecek.

Londra Merkezli Middle East Eye (MEE), Türkiye ile Rusya’nın, Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) Rojava’nın Kobani kentinden çıkarmak için “askeri bir operasyon” hakkında müzakerelerde bulunduğunu yazdı.

Rûdaw’ın MEE’nin haberinden yaptığı özetlemeye göre (2 Kasım), Türkiye, “Kobani’yi ele geçirerek ve Türk kontrolündeki Cerablus ve Tel Abyad (Gire Spi) bölgelerini birbirine bağlayarak sınırın batısını kapatmayı hedefliyor.”

Kobani 2012’den beri YPG’nin kontrolünde. Suriye ve Rus askerleri ise 2019’da Türkiye’nin bölgeye yönelik operasyonunun ardından bu kente girdi.

Rusya Kobani’deki varlığını sürdürecek

MEE’ye konuşan kaynaklara göre, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) grupları kente konuşlandırılmayacak ve M4 üzerinde ortak Türk-Rus kontrolü olacak. Türkiye ayrıca, Sarin’deki Rus üssünün güvenliğini sağlayacak. Buna karşılık Rusya, YPG savaşçılarının güneye çekilmesini sağlayacak.

Aynı kaynaklara göre Rusya, Kobani operasyonu konusunda vereceği taviz karşılığında Türkiye’den İdlib ve M4 karayolu konularında önemli tavizler bekliyor.

Fakat milyonlarca kişinin yaşadığı, askeri tesislerin bulunduğu ve silahlı grupların dar bir alanda sıkışıp kaldığı İdlib’de Ankara’nın bölgeyi terk etme konusunda istekli olup olmadığı henüz net değil.

Geçen hafta Bloomberg’e konuşan Türk yetkililer, Türkiye’nin Rojava’da olası bir operasyona destek sağlamak için İdlib’in bazı küçük bölgelerini Ruslara bırakmayı düşündüğünü söylemişlerdi.

AFP’ye konuşan Suriyeli milis komutanı da teyit etti

Dün de (1 Kasım) Fransız Haber Ajansı AFP, Rojava’da bulunan Türkiye destekli silahlı grupların, Suriye Demokratik Güçleri’nin kontrolündeki bölgelere girmeye hazırlandığını öne sürmüştü.

AFP’ye konuşan “Suriye Cephesi” isimli örgütün komutanlarından Hüseyin Ahmed Ebu Ali, Türkiye ile ortak operasyona hazırlandıklarını, Efrin’e bağlı Basuta köyünden Kamışlo’ya kadar olan bölgeyi kontrol etmek istediklerini söylemiş; “kardeş Türk devletinin de desteğiyle operasyonu başlatmak için askeri, psikolojik ve lojistik hazırlıklarımızı tamamladık. Kamışlo’ya kadar olan alanları özgürleştirmek istiyoruz” diye konuşmuştu.

Yine AFP’ye konuşan Muhammed Setuf isimli milis de “Yedi yıldır Suriye devriminin içindeyim ve bir yıldır orduda eğitim alıyorum. Allah’ın yardımıyla Kobani’yi PKK’den kurtaracağız. Ve Kobani’de durmayacağız, Kamışlo’ya kadar gidip orayı da kurtaracağız” demişti.

ABD’li Kürt senatör: “Biden Erdoğan’ı yapmaması konusunda uyarmıştır”

“Biden operasyon için Erdoğan’a yeşil ışık yakacak mı?” sorusu belirsizliğini korurken, Demokrat Parti’nin Kürt senatörü Azad Kobani, ABD Başkanı Biden’ın Roma’daki görüşmede Erdoğan’ı bu konuda uyardığı kanısında.

Washington’dan Erbil’e ziyaret için giden Azad Kobani, Rûdaw Radyo’da yayımlanan “Çavê Sêyem” (Üçüncü Göz) programında bu soruya yanıt verdi.

Kobani, “Biden’ın Erdoğan’ı Suriye’ye müdahale konusunda uyardığına inanıyorum. Artık ne ABD, ne Rusya, ne de Avrupa ülkeleri, Suriye’de Türkiye’ye ve müttefiklerine herhangi bir rol vermek istemiyor” diye konuştu.

Aynı zamanda ABD seçimlerinde Biden’ın propaganda ekibinde yer alan Kobani, “ABD yönetiminde ilk defa bu kadar çok Kürt dostu ve destekçisi bulunuyor” dedi.

- Advertisment -