Ana SayfaHaberlerÇorumlu altıncı artık banka sahibi: 2004’te Uzan’lardan el konan Adabank 8 milyon...

Çorumlu altıncı artık banka sahibi: 2004’te Uzan’lardan el konan Adabank 8 milyon dolara Ahlatçı’nın oldu

Uzan’ların kamuya olan borçları nedeniyle 2004’te el konulan Adabank 20 yıl sonra satıldı. Mayıs ayında 14’üncü kez ihaleye çıkan bankayı, Çorum merkezli altın ihracatçısı Ahlatçı Grup, 215 milyon TL’ye (7,9 milyon dolar) satın aldı. 40 yıl önce Çorum’da bir kuyumcu dükkanından 5 milyar dolara yaklaşan servetiyle Türkiye’nin en zenginleri listesine giren Ahmet Ahlatçı’nın sahibi olduğu Ahlatçı Grup, Çorum’daki altın rafinerisinin dinamosu olduğu altı sektörde 43 şirketle Türkiye’nin en büyük holdinglerinden biri.

1984 yılında Kemal Uzan tarafından kurulan, 2004’te Uzan’ların kamuya borçları nedeniyle TMSF tarafından el konulan Adabank, 20 yılın sonunda satıldı.

Mayıs ayında 14’üncü kez ihaleye çıkan Adabank, son yılların yükselen holdinglerinden Ahlatçı Grup tarafından alındı.

Ahlatçı Grup, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gereken onayı aldıklarını ve 215 milyon TL’ye Adabank’ı devraldıklarını açıkladı.

Ahlatçı Grup’tan KAP’a yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“24.05.2023 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yapmış olduğumuz açıklamada özetle, Şirketimizin %70 oranında, Şirketimizin bağlı ortaklığı Enerya Enerji Anonim Şirketi’nin %29 oranında ve Ahlatcı Holding A.Ş.’nin %1 oranında pay sahibi olduğu AHL Ahlatcı Finansal Yönetim Anonim Şirketi’nin (AHL Ahlatcı Finansal) Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yapılan Adabank A.Ş. Hisse Satış ihalesine katıldığı ve AHL Ahlatcı Finansal’ın teklifi ile ihalenin sona erdiği duyurulmuştu. Söz konusu ihaleye ilişkin olarak; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’nun 15.08.2023 (bugün) tarihli yazısıyla, Adabank A.Ş.’nin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna ait %96,68234 oranındaki hissesinin AHL Ahlatcı Finansal Yönetim A.Ş.’ye devredilmesine, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 18’inci maddesinin birinci fıkrası ile Bankaların İzne Tabi İşlemleri ile Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmeliğin 11 inci maddesinin 1 ve 2 numaralı fıkraları uyarınca izin verilmesine karar verildiği hususu AHL Ahlatcı Finansal’a bildirilmiştir.”

Ahlatçı Şirketler Grubu Başkanı Ahmet Ahlatçı ve ailesi.

Ahlatçı Holding: Kuyumcu dükkanından ihracat rekortmenliğine

Ahmet Ahlatçı, Ahlatçı Holding’i kırk yıl önce tek bir kuyumcu dükkânı olarak kurdu. Holding bugün aralarında enerji ve finansın da bulunduğu altı sektörde 43 şirketle Türkiye’nin en büyük holdinglerinden biri haline geldi.

Şirketin dinamosu Çorum’daki Ahlatçı Metal Rafinerisi.

65 yaşındaki Ahlatçı halihazırda ülkenin en zengin kişilerinden biri. Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre net serveti 5 milyar doların üzerinde. Ahlatçı, birkaç yıl içinde, sanayi grupları nesiller boyu ekonominin temel direkleri olan Koç ve Sabancı aileleri gibi hanedan üyelerini geride bıraktı.

Ahlatçı’nın büyümesinin arkasındaki güç, Erdoğan’ın alışılmışın dışındaki ekonomi yaklaşımı altında enflasyon yükseldikçe ve para birimi değer kaybettikçe daha fazla rağbet gören altın.

Haziran ayında Ahlatçı Şirketler Grubu’nun Başkanı Ahmet Ahlatçı hakkında Bloomberg’de yayımlanan portrede, Ahlatçı Grup’un Mayıs ayında ismi açıklanmayan bir banka için en yüksek teklifi verdiği ve yakında satın alacağı bilgisine yer verilmişti.

Yeğeni AK Parti’den milletvekili oldu

Ahmet Ahlatçı’nın yeğeni Yusuf Ahlatçı 2023 seçimlerinde, Ahlatçı ailesinin memleketi olan Çorum’da AK Parti’nin birinci sıra adayı olarak milletvekili seçildi.

Yusuf Ahlatçı’nın adı, AK Parti Çorum İl Başkanı’nın darp edilmesiyle ilgili görülen “muhtarlar davası”yla ilgili iddialarda da geçmişti.

Remzi Gür, 67 milyon dolar fazla teklif etmişti

Dünya Gazetesi’nden Kerim Ülker, satışı için BDDK’dan ilk kez onay çıkan Adabank’ın satış fiyatının banka için geçmişte telaffuz edilen meblağlara göre düşük kaldığını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen iş insanı Remzi Gür ile Körfezli ortağının kurduğu G Capital Danışmanlık, 2011 yılında Adabank için 75 milyon dolar teklif etmiş ancak satışa onay verilmemişti. Üstelik de o dönem TMSF, Adabank’ı 75 milyon dolar muhammen bedel ile satışa çıkarmıştı.

Şimdi ise Adabank bugünkü dolar kuruna göre 7.9 milyon dolara yani 2011’de teklif edilenin 9’da birine satılmış oldu.

Adabank, en son 2019’da satışa çıkmış, gizli tutulan ihaleyi adı pek bilinmeyen Na-Fi Dış Ticaret adlı bir şirket almıştı. Ancak o satış da onay alamamıştı.

Remzi Gür, Erdoğan’la.

SPK, faaliyetlerini 2025’e kadar durdurdu

BDDK’nın onay verdiği satış sonrası Adabank’ın nasıl çalışacağı merak konusu. Adabank’ın sitesindeki duyurular kısmında bankanın faaliyetlerinin SPK tarafından 3 Temmuz 2025’e kadar durdurulduğu bilgisi yer alıyor.

Adabank’ın sitesindeki ifade şöyle:

“Bankamızın sermaye piyasası faaliyetleri kendi talebimiz üzerine Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 03.07.2025 tarihine kadar geçici olarak durdurulmuştur.” 

- Advertisment -