Ana SayfaHaberlerCumartesi Anneleri’nin yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün

Cumartesi Anneleri’nin yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün

Cumartesi Anneleri’nin barışçıl buluşmaları 700. haftada engellenmiş, 18 Kasım 2020’de aralarında kayıp yakınları ile İnsan Hakları Derneği yönetici ve üyelerinin de olduğu 46 kişi hakkında “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na Muhalefet”ten dava açılmıştı.

Cumartesi Anneleri, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınamayan sevdiklerinin akıbetinin açığa kavuşturulması ve adaletin sağlanması talebiyle 699 hafta boyunca Galatasaray Meydanı’nda toplanan grubun ortak adı. Tam 699 hafta boyunca Türkiye’nin en uzun barışçıl buluşmalarını gerçekleştiren grubun 25 Ağustos 2018 tarihindeki 700. hafta buluşması polis tarafından engellenmiş ve daha sonra da Galatasaray Meydanı’nda buluşmalarına izin verilmemişti.

Hukuksuz polis müdahaleleri hakkındaki tüm suç duyuruları sonuçsuz kalırken, 18 Kasım 2020’de aralarında kayıp yakınları ile İnsan Hakları Derneği yönetici ve üyelerinin de olduğu 46 kişi hakkında “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na Muhalefet”ten dava açılmıştı.

İlk duruşması 25 Mart 2021’de görülen davanın ikinci duruşması bugün (12 Temmuz) İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Duruşma öncesinde, davaya yönelik tepkiler gelmeye devam ediyor.

Haftalık mizah dergisi Leman, bu hafta kapağına Cumartesi Anneleri’nin yargılandığı davayı taşıdı.

Resim

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, sosyal medya hesabından dün (11 Temmuz) yaptığı paylaşımda “Cumartesi Anneleri senelerdir gözaltında kaybedilen yakınlarını arıyor. Devlet ise yakınlarını bulmak yerine acısı olanları yargılıyor. Yarın yine duruşmaları var. Devletin görevi yakınlarını arayan acılı annelere hesap vermektir, hesap sormak değil” ifadelerini kullandı.

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da davaya tepki gösterdi.

Yeneroğlu, yayımladığı yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“İktidarın her alanda uyguladığı baskının sonucunda bireysel görüş açıklamanın bile suç olabildiği ülkemizde toplu olarak yapılmak istenen görüş açıklamaları da maalesef büyük engellerle karşılaşmaktadır. Toplumun kendisini ifade etme şekillerinden birisi olan toplantı ve gösteri yürüyüşleri iktidarın baskısı ile

“Bu çerçevede ‘Cumartesi Anneleri’nin kaybolan yakınlarını ve faili meçhul cinayetlerin faillerinin bulunması amacıyla düzenlemek istedikleri 2018 yılındaki 700. Cumartesi Anneleri Haftası Etkinliği kapsamındaki basın açıklaması ve oturma eylemine polis müdahalesi sonucu haklarında açılan kamu davası da hukuktan uzak, hak kullanımı engelleme amacıyla yürütülen bir davadır.

“DEVA Partisi olarak, toplumun her kesimi gibi Cumartesi Anneleri’nin de gösteri ve toplantı yapma hakkını savunduğumuzu tüm kamuoyuna ifade ediyoruz.

“Bu etkinlik barışçıl amaçlar doğrultusunda ve silahsız saldırısız olarak düzenlenen, sadece bir basın açıklaması ve oturma eylemini içeren bir etkinliktir. Dolayısı ile bu etkinliğin mülki amirlerce yasaklanması açıkça hukuka aykırıdır. Bunun yanında haklarınca ceza davası açılması ise ayrı bir hukuksuzluk olarak karşımıza çıkmaktadır.”

Bu vesileyle, DEVA Partisi olarak, toplumun her kesimi gibi Cumartesi Anneleri’nin de gösteri ve toplantı yapma hakkını savunduğumuzu; anayasamızda yer alan temel hakların en geniş biçimde kullanımını teminat altına alacağımızı tüm kamuoyuna ifade ediyoruz.                                                                                 

- Advertisment -