Ana SayfaHaberlerCumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu: “Uygurlar biraz sabırlı olsun”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu: “Uygurlar biraz sabırlı olsun”

Çin’in Uygur Özerk Bölgesi’ndeki uygulamalarını değerlendiren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, uluslararası hukuka uygun bir endişe taşıdıklarını belirterek “Uygurlar Türkiye’nin kendilerini desteklememesinden veya yanlarında olmamasından endişe etmesinler” dedi. Topçu, “Ülkemizin dini lideri(nin), Çin'in üst düzey liderine Uygurların durumunu” anlattığını da söyledi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, eski BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, Radio Free Asia’nın Uygurca servisinden Erkin Emet’e röportaj verdi.

Emet’in, Çin’in Uygurlara yönelik tutumunu soykırım olarak kabul eden ülkeler varken Türkiye’nin neden sessiz kaldığı sorusunu “Uygur kardeşlerimiz asla endişelenmesin. Önce Allah her zaman yanlarında, sonra Türk devleti ve Türk milleti” diye yanıtlayan Topçu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında konuya değindiğini hatırlattı.

“Uygurlar, Türkiye’nin kendilerini desteklememesinden veya yanlarında olmamasından endişe etmesinler” diye devam eden Topçu, Uyguların durumunun uluslararası hukuka uygun olarak Çin’e anlatılmaya devam edeceğini söyledi.

“Bir takım hukuki ve idari suistimaller olmuş olabilir”

Dolkun İsa’nın Türkiye’ye giriş yasağı için “Bir takım hukuki ve idari suistimaller olmuş olabilir” diyen Topçu, sorunu gözlemlediklerini belirterek, “Dolkun İsa’nın Türkiye’ye giriş yasağının kaldırılmasıyla ilgili tüm belgeler elimizde ve bu kişisel hatalardan kaynaklanıyorsa en kısa sürede düzelteceğiz” dedi.

“Uluslararası hukuka uygun endişe duyuyoruz”

Çin’in toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını vurgulayan Topçu, Uygur Bölgesi’nin özerk olduğunu hatırlatarak, ”Çin büyük bir ülkedir; büyük ülkeler insanlarına haklarını vermelidir” diye konuştu.

Topçu, Uygurların biraz sabırlı olması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Kim ne derse desin Türk hükümeti Uygurları destekliyor ve 84 milyon Türk halkı Uygurları destekliyor. Uygurlar sakin olsun ve biraz sabırlı olsun. Uygurların mevcut durumunun çok ciddi olduğunu ve Çin’in sert politikalarından zarar görenlerin olduğunu biliyoruz. Bütün bunları izliyoruz. Biz bir ülkeyiz ve bu konuda uluslararası hukuka uygun olarak endişe duyuyoruz. Ülkemizin dini lideri, Çin’in üst düzey liderine Uygurların durumu hakkında konuşuyor.”

- Advertisment -