Ana SayfaHaberlerCumhurbaşkanı Erdoğan İzmir’de: “Allah'ın izni, milletimizin dirayetiyle 1923'te başaramadıkları gibi 2023'te de...

Cumhurbaşkanı Erdoğan İzmir’de: “Allah’ın izni, milletimizin dirayetiyle 1923’te başaramadıkları gibi 2023’te de başaramayacaklar”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bu faizler düşecek, düşecek! Biz yüksek faize halkımızı da çiftçimizi de ezdirmeyeceğiz. Yüksek faizmiş, düşük kurmuş, IMF reçeteleriymiş ve para baronlarının şantajlarıymış, bunların hiçbiri bizim için insanımızın işinden, aşından, geleceğinden daha önemli değildir" açıklamaları sonrası gün içinde 12'nin altına düşen dolar kuru 12,67'ye kadar yükseldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İzmir’de Alsancak Stadı ile 96 tesisin toplu açılış töreninde yaptığı konuşmasında ekonomiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle: “Düşman İzmir’e ayak bastığında milletçe adeta dünyamız kararmıştı. Düşmanı İzmir’den denize döktüğümüzde ise milletçe bayram

yapmıştık. İzmir, vatan topraklarına uzanan elleri kırma ve istiklalimize sahip çıkma mücadelemizin sembolü olmuştur.

“Millî mücadelenin zaferle sonuçlanmasının hemen ardından yine bu şehrimizde toplanan İzmir İktisat Kongresi’yle de ekonomik istiklalimize sahip çıkma irademizi ortaya koyduk.

“Rahmetli Menderes’le birlikte İzmir İktisat Kongresi’nde alınan kararlar yeniden hayata geçirilmeye başlandı. 1960’tan itibaren ülkemize musallat olan her darbe, her muhtıra her vesayet düzeni demokrasimizle birlikte ekonomik bağımsızlığımızı da örseledi.

“CHP’nin iktidarda olduğu dönemde gecelik yüzde 7 bin 500’leri bulan faizleri gördük mü? Bu ülke onların döneminde işsizliğin can yaktığı, başbakanlığın önüne yazar kasa fırlatıldığı sıkıntılı günleri yaşadı mı? Bunları 18 yaş altı grup bilmez.

“Ülkemizde başlattığımız büyük demokrasi ve kalkınma devrimiyle hem 1920’de meclis açıldığında, hem 1923’te İzmir İktisat Kongresi toplanda ortaya konan ruhu yeniden dirilttik.

“Bunlar küresel finans krizinin yaşandığı 2008’den beri defalarca politika değiştirenlerin niye böyle yaptığını sorgulamazlar. Bunlar salgın döneminde savrulmalar yaşayan gelişmiş ülkelerin nasıl bu duruma düştüklerini anlamaya çalışmazlar. Bunlar dünyada yaşanan para bolluğunun ve yüksek enflasyonun analizini yapmazlar. Bunlar Almanya başta olmak üzere Euro bölgesinin istihdamı korumak için hangi politikayı izlediğini takip etmezler.

“Bunlar küresel krizden kendini korumak isteyen herkesin gelişmişlik düzeyine bakmaksızın parasının değerini düşük tutup cari fazlasını artırmayı, böylece istihdamını korumayı sağlamaya çalıştığını görmezler. Buna karşılık aynı kesimler Türkiye’nin Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı ve kararlı ekonomi politikası değişikliğini, kâh patates soğan, kâh faiz kur enflasyon, kâh tencere tava hep aynı hava deyip giderler.

“Bu faizler düşecek, düşecek! Biz yüksek faize halkımızı da çiftçimizi de ezdirmeyeceğiz.

“Bizim tek hedefimiz insanımızın işine, aşına, geleceğine sahip çıkmaktır. Yüksek faizmiş, düşük kurmuş, IMF reçeteleriymiş ve para baronlarının şantajlarıymış, bunların hiçbiri bizim için insanımızın işinden, aşından, geleceğinden daha önemli değildir.

“İşte bunun için dünyada gelişmekte olan ülkeler üzerinde yıllarca oynanan enflasyonu yükseltip faizleri artırarak ekonomiyi sıcak paraya boğup sonra faizler ve kurlar düşünce yüzde 40, yüzde 50 kârlarla çıkma oyunlarının önüne geçecek adımları attık.

“Bu politikayı tersine çevirmek için küresel tetikçilerden medyaya kadar ellerindeki tüm silahları devreye soktular. Türkiye’nin önünü kesmek için atılan her adımın bir bedeli var. Birileri bu bedeli bir süre öder ama sonra dönüp kendi işine bakar. Bizim mandacı iktisatçılar ve siyasetçiler de kabak gibi ortada kalır.

“1923’te başaramadıkları gibi, 2023’te de başaramayacaklar.

“Bay Kemal, mandacı siyasetçi! Kimlerle yürüyor? Terör örgütünün yandaşlarıyla yürüyor.”

- Advertisment -