Ana SayfaHaberlerCumhurbaşkanı Erdoğan’dan Mısır ve İsrail mesajı: “BAE ile atılan adımlara benzer adımlar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Mısır ve İsrail mesajı: “BAE ile atılan adımlara benzer adımlar atacağız”

Türkmenistan dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz konusunda fikirlerinin değişmediğini belirterek “ekonomi tahsilinden de öte değerler silsilesi içerisinde de inandıklarım var” dedi, “faiz sebeptir” vurgusunu yineledi. Erdoğan; bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı’nın diğer Türk devletleriyle ilişkilerinin Rusya tarafından tehdit olarak algılandığıyla ilgili sorusu üzerine “Rusya rahatsız oldu diyemem” dedi. Bazı gıda maddelerinde stokçuluk yapıldığı iddialarına ilişkin olarak da “Bakanlığımız depolarda ne kadar şeker olduğunu açık net ortaya koydu. Stokçuluk dinimizde de yasaktır” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan ziyareti dönüşünde, uçakta gazetecilere gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Rusya rahatsız oldu diyemem”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugüne kadar Türk birliği ile ilgili söylenen sözler, atılan adımlar kimseyi tedirgin etmemişti ama şimdi siz el atınca coğrafyadaki birtakım ülkeler bunu gündem ettiler. Özellikle Rusya’dan bunu tehdit olarak algılayanlar oldu. Türkiye açısından Türk birliğinin, Türk Devletleri Teşkilatı’nın nihai hedefi ve muradı nedir ve bunu tehdit olarak görenlere mesajınız nedir?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Tabii dışarıda bundan rahatsız olanlar olmadı değil, olmuştur da hatta. Bu konuda Rusya rahatsız oldu diyemem. Çünkü cuma günü İlham Aliyev kardeşimizin de Rusya’da görüşmesi vardı. Paşinyan ile Sayın Putin’in riyasetinde orada bir toplantı gerçekleştirdiler. Bu toplantıyla ilgili İlham Aliyev kardeşimle yaptığım görüşmede bu toplantının gayet iyi ve verimli geçtiğini söyledi.”

“Ekonomi tahsilinden de öte inandıklarım var: Faiz netice değil sebep”

Ekonomiyle ilgili olarak iktidara ilk geldiği günden beri düşük faizi savunduğunu, “faiz sebep, enflasyon neticedir” tezinin değişmediğini söyleyen Erdoğan, “Eğer ben de ekonomi tahsili görmüşsem ve bu ekonomi tahsilinden de öte bazı değerler silsilesi içerisinde de inandıklarım, bilgim varsa, faiz sebeptir, netice değildir. Enflasyon neticedir” diye konuştu.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

“Bir insan akşam sabah bu şekilde bir değişiklik gösteremez”

“Hatırlayın Bay Kemal, grup konuşmalarında ‘Faizi 1’e indirin, biz de gelip sizi destekleyeceğiz’ dedi. Bir insan akşam sabah bu şekilde bir değişiklik gösteremez. ‘Faizi 1’e indirin, biz de gelip sizi destekleyeceğiz’ diyeceksin, ondan sonra da kalkıp şimdi de faiz indirimine tepki göstereceksin. Tayyip Erdoğan’ın böyle zikzakları yok.

“Enflasyon inşallah seçim öncesi nerelere düşecek”

“Hiçbir zaman faizin yükseltilmesini savunmadım, savunmuyorum ve savunmayacağım. Çünkü bu benim aynı zamanda değerler silsilesi içindeki yapımdır. Bundan taviz veremem ve vermeyeceğim. Göreceksiniz enflasyon inşallah seçim öncesi nerelere düşecek.

“Yeni sondaj gemimiz sıfır kilometre”

“Düşünün, enerjide bırakın bir gemiyi bir sandal yoktu. Şimdi sismik araştırma gemilerimiz var. Üç tane sondaj gemimiz vardı. Şimdi ona bir de dördüncüyü ilave ettik. Dördüncü de sıfır kilometre. Bunları gayet uygun fiyatlarla aldık ve bunlar kendimize ait. Böyle bir şey yoktu.

“Kiralama ile gidiyorduk. Diyelim ki BP ile anlaşıyorduk. BP geliyordu bizde araştırma yapıyordu. Ama tabii uyanıklık bizdeydi. Biz para vermezdik, ‘Araştırmayı yap, kazanırsan yarısı senin yarısı benim.’ Shell’e de aynısını söylerdik.

“Ama şimdi biz kendi gemilerimize sahip çıktık. Onlarla birlikte kendi sularımızda hamdolsun keşifler yapıyoruz. Dünyaya da gemilerimizi kiralama yaparız ve bu kiralamayla yine paramızı kazanmaya devam deriz.

“(Karaborsacılık ve stokçularla ilgili) Şekerle ilgili yapılan açıklamaların ardından Tarım ve Orman Bakanlığımız depolarda ne kadar şeker olduğunu oralarda göstermek suretiyle herhangi bir sıkıntının olmadığını çok açık net ortaya koydular. Bunun dışında sanayide bakıyorsunuz bazı parçaların, yedek parçaların vesaire satışı veya bunların piyasaya sürülmesi noktasında da ne yazık ki depolama yöntemiyle bunu piyasadan çeken ve bu konularda da üretimi engelleyen ahlaksızlar var, edepsizler var.

“Arkadaşlara şunu da söyledim; eğer cezai müeyyideleri düşükse, bunların cezai müeyyidelerini artırmak suretiyle biz bu işin üzerine gidelim. Stokçuluk dinimizde de yasaktır.

“(BAE ile ilişkiler) Şubat ayı içerisinde benim bir iadei ziyaretim olacak. Geniş bir heyetle gideceğim ve bazı adımları güçlü şekilde atacağız. 10 milyar dolarlık yatırım planı sundular. Bunu uygulamaya koyarak farklı bir geleceği inşa etmiş olacağız. Güzel gelişmeler olacak.

“(Mısır ve İsrail ile ilişkiler) Birleşik Arap Emirlikleri ile aramızda nasıl bir adım atıldıysa, diğerleriyle de buna benzer adımları atacağız.

“(Kılıçdaroğlu’na) Bana ve bize oy veren tabanımıza ‘gayrı milli’ dersen seninle asla helalleşemeyiz. Bu şekilde saygısızlık yapan, asla helallik beklemesin.”

- Advertisment -