Ana SayfaHaberlerCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: "TRT ve platformlarında Kavala ile ilgili dizi yayınlanmamıştır"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: “TRT ve platformlarında Kavala ile ilgili dizi yayınlanmamıştır”

DEM Parti Milletvekili Cengiz Çandar, TRT’nin dijital platformu ‘Tabii’de yayınlanan ve Osman Kavala’yı konu alan ‘Metamorfoz’ dizisiyle ilgili RTÜK’e başvurmuş ve cevaplaması cevaplaması istemiyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a soru önergesi vermişti.

RTÜK “İhlal yok” dedi

Çandar, RTÜK’e yaptığı başvuruda; dizideki başrol karakterin, Osman Kavala’nın dış görünüşüne kasıtlı olarak benzer hale getirildiğini belirtmiş ve dizi aracılığıyla ‘hakaret’, ‘iftira’, ‘özel hayatın gizliliği’ gibi suçların oluştuğunu ifade etmişti. Kamu kaynaklarını kullanan TRT’nin böylesi bir suça zemin olacak bir yapım, yayın işinde bulunmasının kabul edilemez olduğunu belirten Çandar, TRT hakkında yaptırım uygulanmasını talep etmişti. 

RTÜK Üst Kurul Başkan Yardımcılığı, başvurunun RTÜK tarafından incelendiğini ve Üst Kurul gündemine sunulacak bir ihlalin bulunmadığını bildirdi.

“TRT, kamu kaynaklarını “Goebbelsvari” faaliyetlere harcama hakkını nereden bulmaktadır?”

Çandar, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde ise, “Yurttaşların cebinden çıkan vergilerle faaliyet gösteren TRT’nin, siyaseten yaratılmaya çalışılan bir algı operasyonuna alet edilmesi; Osman Kavala’yı ‘casuslukla’ itham eden ve itibar suikastı niteliği taşıyan bir yayında bulunması skandaldır” ifadelerini kullandı.

 Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre Çandar, Cevdet Yılmaz’a şu soruları da yöneltti:

– TRT, kamu kaynaklarını “Goebbelsvari” faaliyetlere harcama hakkını nereden bulmaktadır?
– Komplo teorileriyle, bir kişi üzerinde suçlu algısı oluşturmak ve itibar suikastı gerçekleştirmek; Anayasa ve hukuk devleti ilkelerine aykırı değil midir?
– Bahsi geçen dizinin senaryosunun, Cumhurbaşkanı’nın, Osman Kavala hakkında yaptığı açıklamalarla bu denli örtüşüyor olması tesadüf olabilir mi?

“Bahsi geçen kişiye ilişkin TRT’de bir dizi yayınlanmamıştır”

Önergeye Cumhurbaşkanlığından gelen cevapta “Soru önergesinde bahsi geçen kişiye ilişkin TRT’nin kanal ve platformlarında herhangi bir dizi yayımlanmamıştır” denildi.

TRT’nin dijital platformunda yayınlanan Metamorfoz isimli dizinin Osman Kavala’nın hayat hikayesini çarptırarak sunduğunu ilk Serbestiyet haber yapmıştı.

Dizide babasının ölümü üzerine holdingin başına geçip “kapitalistleşen” solcu işadamı Teoman Bayramlı, bir Amerikan ajanına Türkiye Cumhuriyeti’ne ait çeşitli koordinat bilgilerini sızdırıyor, teknesinde kim olduğu belirtilmeyen ‘Komşusunun işgalinden Amerika sayesinde kurtulan’ bir Körfez ülkesi bakanıyla toplantı yapıyor. Klip yönetmeni Murat Onbul’un çektiği dizinin senaryosunu Diriliş Ertuğrul dizisinin de senaristi olan Mustafa Burak Doğu yazdı. Başrolde Kavala’ya benzetilen Can Nergis var.

Dizinin kamuoyunda gündem olmasının ardından başta Osman Kavala olmak üzere çok sayıda kişi tepki mesajı yayınlamıştı.

- Advertisment -