Ana SayfaHaberlerCumhurbaşkanlığı'ndan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme savunması

Cumhurbaşkanlığı’ndan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme savunması

Cumhurbaşkanlığı, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı sonrası açılan davalar hakkındaki savunmasını Danıştay'a gönderdi. Savunmada, "Çekilme kararı Cumhurbaşkanının yetkisinde" denildi ve konunun yargı denetiminin dışında olduğu öne sürüldü.

Cumhurbaşkanlığı, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararıyla ilgili olarak Danıştay’ın istediği savunmayı gönderdi.

Yedi sayfalık savunmada, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptali istemiyle açılan davaların “haksız ve hukuki dayanaktan yoksun” olduğu gerekçesiyle reddi istendi. Sözleşmeden çekilme kararının münhasıran Cumhurbaşkanın yetkisinde olması nedeniyle, konunun yargı denetimi dışında olduğu belirtildi. Sözleşmenin Cumhurbaşkanlığı kararı ile feshedilmesinde Anayasa aykırılık bulunmadığı vurgulandı. Yine sözleşmeden çekilme kararının, “kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi hususunda hukuki olarak veya uygulama bakımından bir eksikliğe yol açmayacağı”na dikkat çekildi.

İstanbul Sözleşmesi’nden 1 Temmuz’da çıkılıyor

Öte yandan Türkiye 1 Temmuz’da İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıyor. 19 Mart’ta feshedilen sözleşmenin sona erme tarihi 1 Temmuz 2021 olarak tespit edilmişti. İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen, “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin feshi tartışılmaya devam ediyor.

Bir yandan da çekilme kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali  talebiyle başlatılan yargı süreci Danıştay’da devam ediyor.

220 dolayında dava açıldı

Edinilen bilgiye göre, Danıştay 10. Dairesi’nde aralarında CHP, İYİ Parti ve sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu tüzel ve gerçek kişiler tarafından 220 dolayında dava açıldı. Dava dilekçelerinde, “kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması” talep edildi.

- Advertisment -