Ana SayfaDış HaberCumhuriyetçi bir grup, Trump'ı Temsilciler Meclisi başkanlığına aday gösterecek

Cumhuriyetçi bir grup, Trump’ı Temsilciler Meclisi başkanlığına aday gösterecek

Temsilciler Meclisi'ndeki radikal Cumhuriyetçiler, kendi partilerinden olan Kevin McCarthy'nin görevden alınmasına yol açmalarının ardından meclisin bir sonraki başkanı olarak Donald Trump'ı aday göstermeye hazırlanıyor. Amaç, Trump’ı yargılanmaktan korumak.

Teksas millvetkili Troy Nehls, “ömründe gördüğü en büyük başkan” olarak nitelendirdiği Donald Trump’ı görevden alınan Kevin McCarthy’nin yerine aday göstereceğini açıkladı:

“Bu hafta ABD Temsilciler Meclisi yeniden toplandığında ilk işim ABD Temsilciler Meclisi başkanlığına Donald J Trump’ı aday göstermek olacak.

Meclis başkanının mevcut bir senatör veya milletvekili olması gerekmiyor. Ancak şimdiye kadar hâlihazırda senatör veya milletvekili olmayan hiç kimse bu koltuğa oturmadı.

Trump’ın meclis başkanlığı, Ocak ayında 15 radikal Cumhuriyetçi, McCarthy’nin adaylığını destekleme konusunda ayak dirediğinde de gündeme gelmişti.

Nehls, Salı günü McCarthy’nin görevden alınmasına oy veren milletvekilleri arasında yer almadı. Florida milletvekili Greg Steube de Trump’ın meclis başkanı olmasını destekleyeceğini ilan etti.

Trump’a yakınlığıyla sunucu Sean Hannity, Salı günü Fox News’ta “Temsilciler Meclisi’ndeki bazı Cumhuriyetçilerin Trump’la temas halinde olduğunu ve Trump’ı meclis başkanı olarak seçmeye yönelik bir çaba başlattığını” söyledi.

Trump, geçmişte meclis başkanı olmak istemediğini söylemişti. Ancak Hannity, Trump’ın başkanlık için yarışırken bir yandan da “gerekiyorsa en azından kısa vadede Cumhuriyetçilere yardım etmeye açık olabileceğini” öne sürüyor.

Meclis başkanlığı için olası adaylardan görülen Ohio milletvekili Jim Jordan, Hannity’ye verdiği söyleşide “(Trump’ın olması) harika olurdu ben Donald Trump’ın Amerika Birleşik Devletleri’nin bir sonraki başkanı olmasını istiyorum. Ancak meclis başkanı olmak istiyorsa da harika. Bizlerin ona, 1600 Pensilvanya Bulvarı’nda (Beyaz Saray) ihtiyacı var, ancka meclis başkanı olmak istiyorsa bu da sorun değil” ifadelerini kullandı.

Öta yandan George W. Bush’un eski danışmanlarından David Frum, Temsilciler Meclisi’nin etik kurallarına dikkat çekerek “Trump’ın neden meclis başkanlığı görevini kabul edemeyeceğini soranlar tek bir Google aramasında öğrenebilir” dedi.

Illinois’den Demokrat milletvekili Sean Casten ise Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçilerinin kendi kurallarına dikkat çekti: “(Meclisteki) Cumhuriyetçilerin liderlik pozisyonlarında bulunan bir üye, iki veya daha fazla yıl hapis cezasına çarptırılabilecek bir ağır suçla yargılanıyorsa görevinden çekilmelidir.” Donald Trump, 34 ayrı suçtan yargılanıyor.

- Advertisment -