Ana SayfaHaberlerDünyaCumhuriyetçi Parti’de bir devrin sonu: Trump karşıtı Liz Cheney önseçimi kaybetti

Cumhuriyetçi Parti’de bir devrin sonu: Trump karşıtı Liz Cheney önseçimi kaybetti

6 Ocak Kongre baskınından sonra düzenlenen azil oylamasında Trump aleyhine oy kullanan Cumhuriyetçi Liz Cheney, dün (16 Ağustos) düzenlenen Wyoming eyaleti Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Parti adaylığı önseçimini kaybetti. Liz Cheney, George Bush’un başkan yardımcısı Dick Cheney’nin kızıydı, Trump’ın parti içindeki en sıkı muhaliflerinden biriydi. Cheney, yenilgi sonrası yaptığı konuşmasında Trump’ın bir daha başkan seçilmemesi için elinden geleni yapacağını açıkladı.

Trump’ın parti içindeki en önemli muhaliflerinden, Wyoming Temsilciler Meclisi üyesi Cumhuriyetçi Liz Cheney, önseçimde Trump’ın desteklediği rakibi Harriet Hageman’a karşı büyük bir yenilgi aldı. Trump’ın bütün ekibiyle ve maddi katkıyla destek verdiği Hageman %66 oy alırken, Cheney %29’da kaldı.

Liz ve Dick Cheney.

2017’den beri Temsilciler Meclisi üyesi olan Cheney, eski başkan yardımcısı Dick Cheney’nin de kızı. Liz Cheney, 2019-2021 arasında Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Meclis Grubu’nun liderliğini yürütmüş, fakat  Trump’ın baskısı sonucu Cumhuriyetçiler tarafından görevden alınmıştı. Cheney, Trump aleyhinde oy kullandığı ve parti kararına rağmen Demokratların kurduğu Kongre Baskını Araştırma Komitesi’ne katıldığı için partinin hem yerel hem ulusal yönetimleri tarafından kınanmıştı. Parti yöneticileri açıkça önseçimdeki rakibini desteklemişti.

Cheney, yenilginin ardından yaptığı konuşmada “İki yıl önce %73 oyla kazanmıştım. Tekrar yapabilirdim. Ama Trump’ın yalanını desteklemem gerekiyordu” dedi ve Trump’ın bir daha başkan seçilmemesi için elinden geleni yapacağını açıkladı. Cheney ayrıca, “Abraham Lincoln de seçim kaybetmiş, sonrasında ülkemizin birliğini sağlamıştı” diyerek siyasi kariyerinin sona ermediğini ima etti. Birçok yorumcu bu sözler üzerine Liz Cheney’nin 2024’te Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı önseçiminde Trump’ın karşısına aday olarak çıkabileceğini belirtti.

- Advertisment -