Ana SayfaHaberlerDünyaCumhuriyetçi senatör Lindsey Graham: “Ara seçimlerde Kongre’de çoğunluk sağlarsak bütün ülke genelinde...

Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham: “Ara seçimlerde Kongre’de çoğunluk sağlarsak bütün ülke genelinde kürtaj yasaklanmalı”

Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham, Kasım 2022 ara seçimlerinde Cumhuriyetçilerin Senato ve Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk sağlaması durumunda kürtajın federal düzeyde yasaklanmasına ilişkin bir yasa tasarısının oylanacağını açıkladı. Senato Cumhuriyetçi Grup lideri Mitch McConnell ise böyle bir gündemin olmadığını söyledi.

South Carolina senatörü Cumhuriyetçi Lindsey Graham, Senato’nun 1/3’ünün, Temsilciler Meclisi’nin de tamamının yeniden seçileceği Kasım 2022 ara seçimlerinde Cumhuriyetçilerin her iki mecliste de çoğunluk sağlaması durumunda kürtajın federal düzeyde yasaklanmasına ilişkin bir yasanın gündeme geleceğini belirtti.

ABD Yüksek Mahkemesi son verdiği kararla kürtajın federal düzeyde korunan bir hak olmadığını ve eyaletlerin kendi kararlarını alabileceklerini açıklamıştı. Kararın ardından eyaletler kendi kürtaj düzenlemelerini yapmaya başlamış, bazıları yasaklama yoluna gitmişti.

Graham’ın savunduğu yasa kabul edilirse eyaletlerin kürtajı serbest bırakma imkânı olmayacak. Senato’daki Cumhuriyetçi Grup lideri Mitch McConnell ise bu konuda Cumhuriyetçilerin bir gündeminin olmadığını, çoğu Cumhuriyetçinin Anayasa Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda kürtaj uygulamasının eyaletlere bırakılmasını savunduğunu söyledi.

Lindsey Graham, dün (13 Eylül) kürtajın gebeliğin 15. haftasından sonra federal düzeyde yasaklanmasını öngören bir yasa tasarısını Senato’ya sundu. Yasada tecavüz ya da ensest sonucu gebeliğe getirilen özel bir istisna bulunmuyor.

- Advertisment -