Ana SayfaHaberlerCumhuriyetçilerin başkan adaylığı yarışı buz kesmiş Iowa’da başlıyor: Trump önde, Nikki Haley...

Cumhuriyetçilerin başkan adaylığı yarışı buz kesmiş Iowa’da başlıyor: Trump önde, Nikki Haley sürpriz peşinde

Cumhuriyetçi Parti, başkan adaylığı yarışı Iowa’daki caucusla bu gece başlıyor. Sıcaklıkların eksileri gösterdiği kuzey eyaletinde en son anketlere göre Trump %48 ile %20 oy alan Nikki Haley ve %16 oy alan Ron DeSantis'in önünde. ABD genelinde desteği yüzde 70’e çıkan Trump’ın karşısında diğer adayların varlık gösterme şansı olan Iowa’da Trump seçmenlerini “köpek gibi hastaysanız bile oy kullanmaya gidin” diyerek sandıklara çağırdı.

2024 Kasım’ındaki başkanlık seçimi için Cumhuriyetçi Parti’deki başkan adaylığı yarışı rekor düşük sıcaklıkların yaşanması beklenen bir gecede Iowa’da bu gece yapılacak.

Anketlerin Iowa’daki GOP sahasında açık ara önde olduğunu gösterdiği eski Başkan Donald Trump kesin bir galibiyet peşinde.

Eski Güney Carolina Valisi Nikki Haley ve Florida Valisi Ron DeSantis Trump’ın en önemli rakipleri.

Iowa’da oy kullanması muhtemel kişiler arasında yapılan en son ankette Trump %48 ile %20 oy alan Nikki Haley ve %16 oy alan Ron DeSantis’in önünde yer aldı.

Ancak Trump’ın Iowa’daki liderliği ulusal çapta olduğundan daha küçük; CBS News tarafından Pazar günü yapılan ulusal ankette Trump %69’da kalmıştı.

Bu da Iowa’da en azından bazı seçmenlerin tartışmalı eski başkana bir alternatif arıyor olabileceğini gösteriyor.

Cumhuriyetçi stratejist ve Iowa Cumhuriyetçi Partisi’nin eski danışmanlarından Doug Heye BBC News’e yaptığı açıklamada Trump’ın birinci olmasının neredeyse garanti olduğunu ancak Trump’ın beklenenden daha az farkla kaybetmesinin bile diğer adayların “hayatta kalmasına” yardımcı olacağını söyledi.

Trump’ın en ciddi rakibi ise soğuk hava.

Iowa’nın bazı bölgeleri hafta sonu kar fırtınasına maruz kaldı ve bu sabah eyaletin bazı bölgelerinde sıcaklıklar eksilerde seyretti. Bu akşam eyalet genelinde sıcaklıklar -2 derece ile -13 derece arasında değişecek.

Trump destekçilerini bugün düzenlenecek Iowa önseçimlerinde soğuk havaya rağmen sandığa çağırdı: “Sandığa gidin. Evde oturamazsınız. Köpek gibi hastaysanız bile oy kullanın, ölseniz bile bunun için değer.”

Iowa’daki caucus nedir?

ABD’de önseçimler geleneksel olarak Iowa’dan başlıyor. Daha sonra New Hamshire ile devam ediyor.

Iowa’daki ön seçime “caucus” deniyor. New Hamshire’dakine ise “primary.”

Primary’den farklı olarak seçmenler sandığa gidip oy kullanmıyor. Eyalette önceden belirlenen toplanma yerlerinde ‘caucus (‘kaakız’ şeklinde okunuyor)’ adı verilen kongrelerde toplanıyorlar. 

Her bir ‘caucus’ bölgesine ‘precinct’ deniyor. Caucus günü her bir ‘precinct’ içinde önceden belirlenmiş okullarda, kiliselerde, kasaba odalarında ve hatta bazı yerlerde önceden belirlenmiş evlerde toplanan partili gruplar, kimin destekleneceğini tartışıyor. Tartışma oturumları sonunda hemen orada açık oylama yapılıyor.

“Caucus” kelimesinin nerden geldiği konusunda görüş birliği yok. En fazla taraftarı olan görüşe göre Algonquin Kızılderililerinin, konsey anlamında kullandığı “cau-cau-as” sözcüğünden geliyor.

Iowa’daki 1784 ‘caucus’da toplanan Cumhuriyetçi seçmenler, destekledikleri aday adayının adını yazıp oyunu kullanmış oluyor. Bu oylar eyaletin 30 delegesinin dağılımını belirliyor. Bu 30 delegeden en fazlasına sahip olan aday adayı ‘caucus’ın birincisi olmuş oluyor. Seçilen delegeler, hangi aday için seçilmişlerse partinin ulusal kurultayında seçildikleri adaya oy vermekle yükümlüler. Sonradan oylarını değiştiremezler.

- Advertisment -