Ana SayfaHaberler"Dağlık Karabağ'da ayrılıkçı Ermenilerin seçim yapması Paşinyan'a karşı bir komplo olabilir"

“Dağlık Karabağ’da ayrılıkçı Ermenilerin seçim yapması Paşinyan’a karşı bir komplo olabilir”

Yalım Eralp ile Dünya Dönüyor: "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AB'ye yüklenmesi ümit kırıcı", "Dağlık Karabağ'da ayrılıkçı Ermenilerin seçim yapması Paşinyan'a karşı bir komplo olabilir", "Vatikan Büyükelçimizin Patrik'i ağırlaması kadar normal bir şey yok", "Afrika'da Nijer cuntası yerleşti", "Ukrayna, Rusya'ya 'Sen benim topraklarımda asker bulundursan da kendi topraklarında rahat olamazsın' diyor."

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AB’ye yüklenmesi ümit kırıcı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis’in açılışında yaptığı konuşmada AB’ye ağır ifadelerle yüklendi. En dikkatimi çeken husus AİHM hakkında söyledikleri. Hatırlarsanız Anayasa’nın 90. maddesine AİHM kararlarının ulusal kararların üstünde olduğu maddesini AK Parti koymuştu. Şimdi Cumhurbaşkanı “Biz elimizden gelen her şeyi yaptık, Kopenhag Kriterleri’ne uyduk ama AB yan çiziyor” diyor. Bu ümit kırıcı bir yaklaşım çünkü Kopenhag Kriterleri, basın özgürlüğü, fikir özgürlüğü gibi konularda epey gerideyiz. AB bu sırada Kopenhag Kriterleri’nden geriye giden Macaristan ve Polonya ile uğraşıyor. Polonya’da pazar günü 1 milyon insan hükümete karşı AB’nin yanında olduğunu söyledi. Yeni bir gelişme; Slovakya’da merkez sağ parti birinci parti oldu. Gerçi tek başına hükümet kuramayacak ama bu sağa kaymalar mülteci sorunu ile bağlantılı. Mülteci sorunu Avrupa’da giderek büyüyen bir sorun. Tabii AB’ye girmek isteyen Ukrayna ve Moldova var. Bunların da yolu çok uzun, hele ki Ukrayna’nın. Savaş bitmeden AB’ye üye yapılmaz aksi halde ikinci bir Kıbrıs yaratılmış olur AB içerisinde.

  • “Dağlık Karabağ’da ayrılıkçı Ermenilerin seçim yapması Paşinyan’a karşı bir komplo olabilir”

Dağlık Karabağ’da Ermenilerin dörtte üçünden fazlası Ermenistan’a geçmiş. İlham Aliyev’in garanti vermesine rağmen ona güvenmedikleri anlaşılıyor. Bu arada BM bir insani yardım heyeti yolladı. Ona da kızıyorlar. Azerbaycan topraklarında ayrılıkçı güçlerin seçim yapmasını ben sadece saçma değil aynı zamanda Paşinyan’a karşı bir komplo gibi görmek eğilimindeyim. Bu arada Paşinyan, Roma Ceza Statüsü’nü kabul edeceğini açıklayınca Rusya çok kızdı. Ermenistan ile ABD ortak tatbikat da yaptı. Ermenistan’daki Rus kuvvetlerine karşı acaba Ermenistan bu statüyü mü ileri sürecek? Bu konuda Paşinyan zor durumda. Zaten karşıtları vardı, artık daha da zor durumda olacağa benziyor.

  • “Vatikan Büyükelçimizin Patrik’i ağırlaması kadar normal bir şey yok”

Türkiye’nin Vatikan sefiri Fener Rum Patriği’ni ağırlamış ve buna tepkiler gelmiş. Ben bu tepkileri anlamakta zorlanıyorum çünkü daha önce bütün sefirler bu ağırlamayı yaptılar. Özellikle Atina sefiri. Bundan daha doğal bir şey olamaz. Patrikhane bir Türk kurumudur diyoruz, Patrik Türk vatandaşıdır diyoruz, hükümet Patriği resmi davetlere çağırıyor… O yüzden sefirin de ağırlaması kadar doğal bir şey yoktur diye düşünüyorum.

  • Afrika’da Nijer cuntası yerleşti

Afrika’da acayip bir şey oldu. Fransa cuntaya boyun eğdi. Nijer Cuntası artık oturdu. Askeri harekat falan olacağı yok. Fransa askerlerini de sefirini de çekme kararı aldı.

  • Ukrayna, Rusya’ya ‘Sen benim topraklarımda asker bulundursan da kendi topraklarında rahat olamazsın’ diyor

Ukrayna-Rusya savaşında Ukrayna güçleri Bahkmut civarında yavaş da olsa ilerliyorlar. Başka bir gelişme ise iş karadenize iyice sıçradı. Sivastopol’u bombaladı Ukrayna, Rus askerleri öldü. Dolayısıyla Ukrayna şunu demeye getiriyor: “Sen benim topraklarımda asker bulunduruyorsun ama Rusya’da rahat olamazsın.”

- Advertisment -