Ana SayfaHaberlerDünyaDanimarka da İngiltere gibi sığınmacıları Ruanda’ya yollamayı planlıyor

Danimarka da İngiltere gibi sığınmacıları Ruanda’ya yollamayı planlıyor

Dün (9 Eylül) Danimarka ve Ruanda dışişleri bakanlıkları ortak bir mutabakat metni imzaladı ve Danimarka’ya sığınma talebinde bulunan göçmenlerin Ruanda’ya gönderilmesi konusunda uzlaşma sürecinde olduklarını duyurdu. Anlaşma kabul edilirse iltica talebi kabul edilen sığınmacılar Ruanda’ya yerleştirilecek. Geçen haftalarda, Danimarka Ruanda’da yeni sığınma merkezi açılmasından sorumlu bir ofis kurmuştu.

Dün (9 Eylül) Danimarka Dışişleri Bakanlığı ve Ruanda Dışişleri Bakanlığı arasında ortak bir mutabakat imzalandı. Mutabakat metnine göre, iki ülke yetkilileri Danimarka’daki sığınmacıların Ruanda’ya gönderilmesi konusunda ortak çalışma yürütme konusunda uzlaştı. Mutabakat bir geri gönderme anlaşmasıyla sonuçlanırsa Danimarka’daki sığınmacılar Ruanda’ya gönderilecek. İltica talepleri kabul edilenler Ruanda’ya yerleştirilecek, edilmeyenler Ruanda’dan da sınır dışı edilecek. Bu süreçte Danimarka Ruanda’ya finansal destek sağlayacak.

Ruanda aynı anlaşmayı Birleşik Krallık ile de yapmış, fakat İngiltere yerel mahkemeleri ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) bu anlaşmanın uygulanmasını hukuka aykırı bulduğu için durdurmuştu. AİHM, anlaşmanın sağlanması durumunda aynı kararı Danimarka için de verebilir.

Kigali city center.

Danimarka, anlaşmanın sağlanması ve Danimarka’dan gönderilen sığınmacıların kalacağı tesislerin kurulması için Ruanda’da iki diplomatın çalıştığı bir ofis açtı. 

- Advertisment -