Ana SayfaHaberler“Danışmanlar cumhurbaşkanlarını hayal kırıklığına uğratabilir ama damatlar yapmaz”

“Danışmanlar cumhurbaşkanlarını hayal kırıklığına uğratabilir ama damatlar yapmaz”

Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner Beyaz Saray günlerini anlattığı “Breaking History” adlı bir kitap yazdı. Kitapta Şubat 2019'da İsrail-Filistin barış planını görüşmek için geldiği Ankara’da Erdoğan ve Berat Albayrak ile Beştepe’de yaptığı görüşmeyi de anlattı. Kitaba göre Erdoğan barış planıyla ilgilenmemiş, Kushner’e üç çocuk tavsiye etmiş ve o sırada Hazine Bakanı olan damadı Albayrak’ı övmüş: “Berat Albayrak'a baktı ve danışmanların bazen cumhurbaşkanlarını hayal kırıklığına uğratabileceğini ancak damatların bunu yapmayacağını söyledi.”

ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve Ortadoğu danışmanı Jared Kushner,  Beyaz Saray günlerini “Breaking History” adlı kitapta anlattı.

Kitapta Kushner 28 Şubat 2019’da İsrail-Filistin barış planını görüşmek için geldiği Ankara’da Erdoğan ve Berat Albayrak ile Beştepe’de yaptığı görüşmeyi de anlattı.

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yakın zamanda 600 milyon dolara tamamladığı devasa cumhurbaşkanlığı sarayında görüştüm ve ona barış planımızı anlattım. İyi geçmedi ama zaten aksini düşünmemiştim” diyen Kushner, Ortadoğu planına Erdoğan’ın tepkisini ise şöyle anlatıyor:

“Hamas’ın terörizm ve kötü yönetimle Gazze’ye acı çektirdiğini söylediğimde Erdoğan durdu, bana inanamayarak baktı ve konuyu değiştirdi.”

Kitaba göre Erdoğan, Kushner’e “daha çok çocuk yapması için teşvik edici” sözler söyledi ve mitinglerdeki üç çocuk tavsiyesi üzerine şakalaştılar.

Beştepe’deki görüşmede Erdoğan’ın damadı ve dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da hazır bulunmuştu.

Kushner, ticari ilişkileri geliştirmek için sarf ettiği çabaları nedeniyle kendisine teşekkür eden Erdoğan’ın ilginç sözlerini de aktarıyor:

“Ardından, aynı zamanda damadı olan Maliye Bakanı Berat Albayrak’a baktı ve danışmanların bazen cumhurbaşkanlarını hayal kırıklığına uğratabileceğini ancak damatların bunu yapmayacağını söyledi.”

Trump’ın Ekim 2019’da Türkiye ekonomisini “yok etmekle” tehdit ettiğini, Erdoğan’ın ise bunu görmezden geldiğini söyleyen Kushner, gerilimin ardından Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Türkiye’ye düzenlediği ziyareti de şu sözlerle anlattı:

“Pence Türkiye’ye gitmeden önce ofisime uğradı. Erdoğan’la birkaç kez görüşmüştüm ve Pence onunla nasıl başa çıkılacağı konusunda tavsiye istedi. ‘Tavsiyeme ihtiyacınız yok. Ama deneyimlerime dayanarak söylüyorum ki karşılıklı oturduğunuzda size tüm sıkıntılarını anlatacak. Trump ile olan ilişkisine değer veriyor, bu yüzden başarınız Trump’ın ateşkes konusunda ne kadar ciddi olduğunu ne kadar iyi anlattığınıza bağlı. Erdoğan çok inatçıdır. Bunu nasıl çözeceğinizden emin değilim ama sizi buradan destekleyeceğim’ dedim.”

- Advertisment -