Ana SayfaHaberlerDanıştay da reddetti: Türkiye’nin 1 Temmuz’da İstanbul Sözleşmesi’nden çıkması önünde engel kalmadı

Danıştay da reddetti: Türkiye’nin 1 Temmuz’da İstanbul Sözleşmesi’nden çıkması önünde engel kalmadı

1 Temmuz’da İstanbul Sözleşmesi’nden resmen çekilecek iktidarın önündeki son engel de kalktı. Danıştay, İstanbul Sözleşmesi'ne ilişkin Cumhurbaşkanı kararının yürütmesinin durdurulması talebini reddetti. Sözleşmeden çekilme kararını Danıştay esastan inceleyip daha sonra son kararını verecek.

10 yıl önce imzalanan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla iptal edilen İstanbul Sözleşmesi, 1 Temmuz günü resmi olarak yürürlükten kalkacak.

Sözleşmenin yürürlükten kalkmasına iki gün kala Danıştay’a yapılan iptal başvurularından ilk karar çıktı.  Danıştay 10. dairesi, Cumhurbaşkanlığı kararının yürütmesinin durdurulması talebini reddetti. 

Ret kararı 3’e karşı 2 oyla alındı. Erdoğan tarafından Danıştay’a atanan eski İBB 1.Hukuk Müşaviri Lütfiye Akbulut, ret oyu veren isimlerden.

Mart ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte kamuoyunda “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinen, “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedilmişti.

Sözleşmeden çekilme kararını Danıştay esastan inceleyip daha sonra son kararını verecek.

- Advertisment -