Ana SayfaHaberlerDarbecilikle suçlanan Montrö bildirisine imza atan 103 amirale beraat

Darbecilikle suçlanan Montrö bildirisine imza atan 103 amirale beraat

Montrö Sözleşmesi’nden çıkılacağı iddiaları ve görevde bir tuğamiralin cüppe ve sarıklı fotoğraflarının gündeme gelmesi üzerine yayınladıkları bildiri nedeniyle anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşmakla suçlanan 103 emekli amiral beraat etti. Nisan 2021’de yayınlanan bildiriyi iktidar “darbecilikle” suçlamıştı.

Montrö Sözleşmesi ile ilgili kamuoyuna açıklama yaptıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 104 emekli amiral bugün hakim karşısındaydı.

Ankara 20’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada tüm sanıklar beraat etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kararı istinafa taşıyacak. Başsavcılık, esas hakkında mütalaada cezalandırılması talep edilen sanıklar Alper Çetin Tezeren, Atilla Kezek, Atilla Kıyat, Arif Vehbi Alpman, Ergün Mengi, Işık Biren, İlker Güven, Mustafa Özbey, Namık Kemal Çalışkan, Osman Metin Açımuz, Ramazan Cem Gürdeniz ve Türker Ertürk yönünde beraat kararının bozulmasını talep edecek.

Mütalaada, söz konusu isimlerin, seçilmiş hükümeti hedef aldıkları ve muvazzaf askeri personel ile toplumun muhalif kesimlerini birlikte harekete geçirmek için anlaştıkları belirtilmişti.

Ne olmuştu?

2021 Nisan ayında 103 emekli amiral ile bir emekli tuğgeneral, cüppe ve sarıklı fotoğrafları sosyal medyada yayımlanan Tuğamiral Mehmet Sarı ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un bir televizyon programında İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasıyla ilgili bir soruya verdiği yanıtta Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nden çıkılması örneği sunarak verdiği bir yanıt üzerine başlayan Montrö’den çıkılması tartışmasıyla ilgili bir bildiri yayımlamıştı.

Bu bildiri sonrası amiraller hakkında dava açılmıştı. Savcı 91 sanık için beraat, 12 sanık için mahkumiyet ve rütbelerinin sökülmesini istemişti.

Savcı, 11 amiral ile bir tuğgeneralin “geçmişteki darbe ve muhtıralardan ilham aldıkları, metnin Türk Milleti diye başlamasının maksatlı olduğu, geçmişteki emir komuta zinciri etkisinin kullanılmak istendiği”ni öne sürmüştü.

Amirallerin gece yayımlandıkları bildiriye iktidar partisi yöneticilerinden sert tepki gelmişti.

İktidar çevrelerinden gelen tepkiler şöyleydi:

Fuat Oktay: “Hevesleri 15 Temmuz gecesi kursaklarında kalmıştı”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay:

“Mezarlıkta ıslık çalan korkaklar misali, millet iradesini ve Recep Tayyip Erdoğan’ın dik duruşunu hazmedemeyen darbe seviciler demokratik kurumlara, seçilmişlere ve de Türk Silahlı Kuvvetlerine ayar verme hadsizliğinde bulunmuşlar. Haddinizi bilin. Bu vesayet muhiplerinin hevesleri en son 15 Temmuz gecesi kursaklarında kalmış, millet olarak unutamayacakları bir ders vermiştik. Bugün de her platformda gerekli cevap en net şekilde verilecektir. Göze alabilene hodri meydan.”

Fahrettin Altun: “Açıklamayı hazırlayanlar için soruşturma başladı”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun:

“Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı dün geceki skandal açıklamayı hazırlayanlar ile varsa irtibatlı oldukları kişilerin tespiti ve yasal gereğinin takdir ve ifası amacıyla” re’sen soruşturma başlattı. Sadece imzacılar değil, onları cesaretlendiren de hukuk önünde hesap verecek.”

Mustafa Şentop: “Kendi uydurdukları gündemlerle kaos simsarlığı üstlenmişler”

TBMM Başkanı Mustafa Şentop:

“Yıllardır, içerde dışarda vatan ve millet düşmanlarıyla cephe cephe amansız bir mücadele sürerken ortalıkta gözükmeyen emekliler, kendi uydurdukları gündemlerle kaos simsarlığı üstlenmişler; belli. Kahraman milletimiz 15 Temmuz’da sadece FETÖ’cü darbecileri değil, aynı kaynaktan beslendiğini bildiğimiz bütün darbe sevdalılarını da toprağa gömdü. Düşünce açıklama başka darbe çağrışımlı bildiri hazırlamak başka.”

İbrahim Kalın: “Haddinizi bilin ve yerinizde oturun”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın:

“Bir grup mütekait askerin darbe dönemlerini çağrıştıran açıklaması sadece kendilerini gülünç ve zavallı duruma düşürmüştür. Bilsinler ki aziz milletimiz ve temsilcileri bu zihniyete ve vesayet heveslilerine asla geçit vermeyecektir. Haddinizi bilin ve yerinizde oturun.”

Binali Yıldırım: “Darbeciler demokrasiyi yok edemeyecekler”

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım:

“Bu bildiriyi ciddiye almamak gerekir. Darbeciler hiçbir şekilde demokrasiyi yok edemeyecekler.”

Numan Kurtulmuş: “Siyasete akıl, millete ayar vermeye çalışıyorlar. O devirler geride kaldı”

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş:

“Eski Türkiye sevdalısı, vesayetçi, kendisini milli iradenin üstünde gören zihniyetin bazı temsilcileri yayınladıkları sözde bildiri ile siyasete akıl, millete ayar vermeye çalışıyorlar. O devirler geride kaldı! Haddinizi bilin! İçinize sinmese de şunu çok iyi anlayın ki; bu millet, vatanı da, mavi vatanı da, demokrasiyi de, milli iradeyi de bedelini ödeyerek korumuştur ve koruyacaktır.”

Ömer Çelik: “Vesayet hevesi ile vatanseverlik bir arada olmaz”

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik:

“Vesayet hevesi ile vatanseverlik bir arada olmaz. Demokrasiye saygısız vatanseverlik olmaz. Hukuk dışı vatanseverlik olmaz.”

Murat Kurum: “Vesayetçi odaklarla mücadele sürecek”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum:

“Öğrenemediniz ama Türkiye eski Türkiye değil artık. Milletimizin iradesini yok sayarak gece yarıları bildiri yayınlamak kimsenin haddi değildir. Zihinlerinde darbenin izlerini taşıyan vesayetçi odaklarla mücadele sonuna kadar sürecektir. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.”

Mevlüt Çavuşoğlu: “Biz buradayız. Hodri meydan.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu:

“Kimsenin şüphesi olmasın. Vesayet dönemi bitti! Biz buradayız! Hodri meydan.”

Süleyman Soylu: “Devletimize karşı yaptıkları edepsizliktir”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu:

“Sebepsiz bahane ve hezeyanlar üzerinden yapılan açıklama tam manasıyla; geçmişte taşıdıkları sıfatların, devletin ve milletin verdiği şerefin farkında olmayanların, demokrasiye, hukuka, devletimize ve milletimize karşı yaptıkları edepsizliktir. Biz buradayız. Devletimize, milletimize, demokrasiye ve hükümetimize sonuna kadar sadık ve bağlıyız.”

Fahrettin Koca: “Milletimiz cevabını 15 Temmuz’da verdi”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca:

“Darbe ve vesayet heveslilerinin hevesleri daima boşa çıkmıştır. Milletimiz bu geride kalmış zihniyete cevabını en son 15 Temmuz’da vermiştir.”

Mustafa Varank: “15 Temmuz’dan ders almamış amiraller”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank:

“15 Temmuz’dan ders almamış, 2007 e-muhtıra günlerini özleyen mütekait amiraller şunu kafalarına iyi soksun: Bu millet, ‘apoletli siyaseti’ çoktan tarihin çöplüğüne gömdü. İşte bu kokuşmuş zihniyetten kurtulan Türkiye, Mavi Vatan ideali için en cesur adımları şimdi atabiliyor.”

Devlet Bahçeli: “Amirallerin rütbeleri sökülmeli, emekli maaşları kesilmelidir”

MHP lideri Devlet Bahçeli:

“103 emekli amiralin ortak imzalı yayımlamış oldukları anti demokratik ve tehditvari, aynı zamanda vesayetçi bildiriyi Milliyetçi Hareket Partisi nefretle lanetlemekte ve reddetmektedir. Bu kapsamda partimizin görüşü olarak derhal alınması gereken önlemler şu şekildedir: Muhtıra tarzında hazırlanarak gece yarısı servisi yapılan bildiride imzası bulunan amirallerin rütbeleri sökülmelidir. Emeklilik hakları kaldırılmalı, emekli maaşları kesilmelidir. Açıklanan bildirinin çok yönlü adli ve idari soruşturması yapılmalıdır. Ayrıca 103 vesayetçi amiralin imzasıyla yayımlanan bildirinin arkası ve önü kararlılıkla araştırılmalı, bu rezaletin içinde kimlerin olduğu tevsik ve tespit edilmelidir. Konu vatandır, konu demokrasidir, konu milli iradedir. Taviz veya gecikmenin bedeli hiç kuşkusuz ağır olacaktır.”

- Advertisment -