Ana SayfaHaberlerGündemDEM’den Barzani açılımı: Türkiye KDP’sinin kurucusu Faik Bucak’ın torunu DEM’in Diyarbakır adayı...

DEM’den Barzani açılımı: Türkiye KDP’sinin kurucusu Faik Bucak’ın torunu DEM’in Diyarbakır adayı oldu

DEM Parti’nin Diyarbakır'da yeniden yapılan ön seçimlerinde Serra Bucak, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adaylığına seçildi. Serra Bucak, 1966'da bir suikast sonucu öldürülen Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye'nin (KDP-T) kurucularından hukukçu ve şair Faik Bucak'ın torunu. KDP-T, Mustafa Barzani’nin Irak’ta kurduğu Kürdistan Demokrat Partisi’nin Türkiye ayağı olarak kurulmuştu.

Diyarbakır’da iptal edilen ikinci ön seçimler sonrası yeniden yapılan ön seçimlerde, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) kadın eş başkan Serra Bucak oldu.

Kürt siyasetinin önemli isimlerinden, Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye’nin (KDP-T) kurucusu, hukukçu ve şair Faik Bucak’ın torunu olan Serra Bucak, dün gerçekleştirilen ikinci tur seçimlerde oyların %55’ini toplamayı başardı.

Yarın seçim yarışı Diyarbakır Büyük Belediye Başkanlığı için ikinci tura kalan Garip Kandemir ile Doğan Hatun arasında geçecek.

Serra Bucak kimdir?

Eğitimini Cağaloğlu Anadolu Lisesi ve Köln Üniversitesi’nde tamamlayan Serra Bucak, Alman Dili ve Edebiyatı ile Pedagoji alanlarında uzmanlaştı. 2006 yılından itibaren Diyarbakır’ın Bağlar ve Büyükşehir belediyelerinde çalışan Bucak, aynı zamanda ÇocukÇa Derneği ve ZimZim kreşinin kurucularından.

Faik Bucak kimdir?

Serra Bucak’ın dedesi Faik Bucak, 1966 yılında Şanlıurfa’da gerçekleşen silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Hakimlik yapmaya 1949 yılında başlayan ve daha sonra serbest avukatlık yapan Bucak, 1960 darbesinin ardından ailesiyle birlikte Sivas’a, sonrasında Balıkesir’e sürgün edilmişti. Kısa bir süre cezaevinde kalan ve 1965’te Kürtler için özerklik talep eden KDP-T’yi kuran beş kişiden biri olan Bucak, partinin kuruluşundan bir yıl sonra faili meçhul bir cinayete kurban gitmişti.

- Advertisment -