Ana SayfaHaberlerDemirören’in ‘rüya kredi’si yargıdan döndü

Demirören’in ‘rüya kredi’si yargıdan döndü

Demirören Holding, İstanbul Kemerburgaz’daki arazisini ipotek göstererek Ziraat Bankası’ndan çektiği 750 milyon dolar krediyle Doğan Medya’yı satın aldı. Bu işlemden birkaç ay sonra arazi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle imara açıldı. Demirören, değeri böylece 10 katına çıkan araziyi borcu karşılığında Ziraat Bankası’na devretti. Fakat bir süre sonra arazinin imar izni kaldırılınca değeri 65 milyon dolara geriledi. Danıştay, önceki gün sürece son noktayı koydu. İmar izni yok, araziyi İBB değerlendirecek, Demirören de krediyi cepten ödeyecek.

Demirören Holding’in, Ziraat Bankası’ndan kredi karşılığı ipotek ettirdiği İstanbul Göktürk Kemer Country’deki golf sahası arazileri ile ilgili yargı süreci tamamlandı.

İpotek işleminden birkaç ay sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı araziyi imara açmış, Demirören de böylece rayiç değeri 10 katına çıkan araziyi borcu karşılığında Ziraat Bankası’na devretmişti. Sonraki süreçte mahkeme imara açma kararını iptal etmiş, Bakanlığın bu karara karşı üst mahkemede yaptığı itiraz da reddedilmişti. Dün (5 Ağustos), Danıştay’ın kararının da bu yönde olduğu ortaya çıktı ve adli süreç kesinleşti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), mahkeme kararı doğrultusunda bölge halkına hizmet edecek biçimde açık yeşil alan olarak değerlendirilmesi amacıyla Kemer Country yerleşkesi içindeki bu arazilere ilişkin yeni bir imar planı hazırlamış, geçtiğimiz 9 Haziran’da da askıya çıkarmıştı. İBB yeni imar planıyla arazileri tekrar özel spor alanına aldı. Ziraat Bankası, İBB’nin hazırladığı yeni plana ilginç bir gerekçeyle itiraz etti: İBB’nin planında ‘kamu yararı’ yoktu. Banka, yeni planlarda kamu yararı olmadığı için arazilerin yeniden imara açılmasını istiyordu.

Bundan sonraki süreçte Ziraat Bankası’nın İBB’nin yeni hazırladığı imar planına itirazı değerlendirilerek karara bağlanması bekleniyor.

- Advertisment -