Ana SayfaHaberlerUzmanlar, Marmara Denizi'ndeki 4,1 büyüklüğündeki depremi yorumladı: "Bu uçlarda deprem olunca tedirgin...

Uzmanlar, Marmara Denizi’ndeki 4,1 büyüklüğündeki depremi yorumladı: “Bu uçlarda deprem olunca tedirgin oluyoruz”

Uzmanlar, dün gece yarısı Marmara Denizi'nde Yalova-Çınarcık merkezli meydana gelen 4,1 büyüklüğündeki depremi yorumladı: Prof. Dr. Naci Görür: "Marmara'daki sistem gerilim biriktiriyor", Prof. Dr. Şükrü Ersoy: "Bu uçlarda deprem olunca tedirgin oluyoruz", Prof. Dr. Okan Tüysüz: "İstanbul depremi ile ilgisi olduğunu düşünmüyorum", Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: "İstanbul depremini öne çekmez. Sıkıntı yok", Prof. Dr. Orhan Tatar: "Yapıların biran önce dönüşmesi şart."

17 Aralık’ı 18’e Aralık’a bağlayan gece Marmara Denizi’nde Yalova merkezli 4,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

AFAD Deprem Risk Azaltma Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar: “Yapıların biran önce dönüşmesi şart”

“Depremlerden sonra şu gerçeğin anlaşılması gerekiyor: Ülkemiz bir deprem bölgesi. Hasar yaratacak depremlerle karşılaşabiliriz. Ne zaman olacağını söyleyemiyoruz. Yerini saatini söylemek mümkün değil ama riskli yerleri söyleyebiliyoruz. Marmara Bölgesi başta olmak üzere yapıların bir an önce dönüşmesi gerekiyor.”

Prof. Dr. Naci Görür: “Marmara’daki sistem gerilim biriktiriyor”

“Marmara Denizi, Çınarcık Çukurluğunda 4,1 deprem oldu. Sanıyorum deprem Adalar Fayının güneyindeki küçük normal faylar üzerinde olmuş olabilir. Fay çözümü ile bu belli olacaktır. Fay haritasını koyuyorum. Marmara’daki sistem gerilim biriktiriyor.”

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: “Sıkıntı yok”

“23.57’de Yalova- Çınarcık’da M4,2 deprem 1999 Çınarcık kırığında oldu. Olağan bir gerginlik boşalması. Büyük deprem beklemiyorum. İstanbul depremini öne çekmez. Sıkıntı yok.”

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: “Bu uçlarda deprem olunca tedirgin oluyoruz”

“Bu geçenlerde olan depremlerden farklı bir yer. Çünkü Güney Marmara’da olan depremler Gemlik Körfezi’ndeydi. Oranın güney fayzonlarıyla ilgili olduğunu sadece o tarafı ilgilendirdiğini, bizim beklediğimiz depremle ilgili olmadığını söylemiştik.

Şimdi bu 4.1 Çınarcık fay zonunda, yani asıl Kuzey’deki bir fay üzerindeki depreme benziyor. Bundan sonra artçılarını da izleyeceğiz tabi ama bu bölgedeki depremler bizim için kritik.

Çünkü kırılmaya, deprem oluşturmaya aday yer İzmit çıkışıyla, Tekirdağ, Çukurlu’nun arasındaki fay boyunca 7’den büyük bir deprem bekliyoruz, biliyorsunuz. Bu uçlarda deprem olunca tedirgin oluyoruz biliyorsunuz. Bu depremde onlardan biri gibi.”

Prof. Dr. Okan Tüysüz: “İstanbul depremi ile ilgisi olduğunu düşünmüyorum”

 “Sarsıntının merkezi Çınarcık çukurcuğunun ortasında. İstanbul depremi ile ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Bu depremle ilgili panik durumu söz konusu değil. Yakın çevrede hissedilir. Çınarcık ile Adalar arasında gözüküyor.

Deprem hatırlatıcıdır, bir gün büyük depremle karşılaşacağız ama zamanını söylemek söz konusu değil. Bu fayın bulunduğu yer Marmara’nın orta kesiminde. Küçük faylardan birisi olabilir. İstanbul üzerinde etkili olacak ana fayla ilgili değil.”

- Advertisment -