Ana SayfaHaberlerDerya Yanık: “TSK ve ÖSO bir Kürt devleti kurdurmamak için mücadele ediyor”

Derya Yanık: “TSK ve ÖSO bir Kürt devleti kurdurmamak için mücadele ediyor”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Türkiye, merhametinden dolayı 5 milyon Suriyeliye bakıyor ama bunu sadece merhametinden dolayı yapmıyor” dedi ve ekledi: “Suriye'nin kuzeyinde bir taraftan Türk Silahlı Kuvvetleri, bir taraftan da Özgür Suriye Ordusu, orada bir Kürt devleti kurdurmamak için ayrı ayrı mücadele ediyorlar. (…) Suriye’nin kuzeyi temizlendikten sonra Suriyeliler de kendi evine, yuvasına dönecek.”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Adana’nın Yüreğir ilçesi Kiremithane Mahallesi’ne giderek mahalledeki esnafla sohbet etti.

Bir esnafın, ilçedeki Suriyeli nüfusunun fazla olmasından yakınması üzerine Yanık şu cevabı verdi:

“Suriyelilerle alakalı cumhurbaşkanımız sürekli olarak söylüyor, orada inşallah güvenlik tesis edildikten sonra bu insanlar zaten kendi ülkelerine gitmek ister, biz de isteriz ama şu anda oraya gönderecek bir yer yok. Mesele sadece Suriyelilerin can güvenliğini korumak değil, mesele bizim de sınır ötesi güvenliğimizi korumak.

“Türkiye, merhametinden dolayı 5 milyon Suriyeliye bakıyor ama bunu sadece merhametinden dolayı yapmıyor. Bunu çok iyi bilmek lazım. Sınır ötesinde Halep hattı, Türkmenler hattı bizim 400 yıldır sınır güvenliğimizi sağlayan insanlar.

“İkincisi de şu anda Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt devleti kurmaya çalışıyorlar. Biz de kurdurmamaya çalışıyoruz. Bu kadar şehidi boşuna vermiyoruz. Bu kadar insana da Türkiye’de boşuna kucak açmadık.

“Suriye’nin kuzeyinde bir taraftan Türk Silahlı Kuvvetleri, bir taraftan da Özgür Suriye Ordusu, orada bir Kürt devleti kurdurmamak için ayrı ayrı mücadele ediyorlar. Orada bir Kürt devleti kurulması demek, Türkiye’nin güneydoğusunun bıçakla yarılmış gibi yarılıp atılması demek.

“Muhalefet ısrarla, kuzey Suriye’deki terörist Kürt devleti kurdurma tarafını gözden kaçırıyor.  ‘Efendim biz bunlara niye bakıyoruz?’ Bakıyoruz da bunun bir arka planı var.

“Bakın, 10-12 sene öncesine kadar İstanbul’da, Beşiktaş’ta, Güngören’de, Ankara’da, Kızılay’da, Emek’te, Ulus’ta bombalar patlıyordu. 30-40 insanımız aynı anda ölüyordu. Neden, çünkü adam geliyor bombayı bırakıp gidiyordu. Senin insanın ölüyor. Bütün bu süreç bıçak gibi kesildi. Nasıl kesildi? İki sebebi var. Bir, FETÖ’cü hainler ordudan ve emniyetten tasfiye edildi, ikincisi de sınır ötesi harekatlarla biz terörü kendi kaynağında kuruttuk. Şu anda elhamdülillah güvendeyiz.

“Türkiye’deki PKK’lı sayısı 200’ün altına düştü. Meselenin sosyal boyutunu çok iyi görüyoruz ama buna rağmen Türkiye’yi bir bütün halinde tutmak istiyorsak, Türkiye’nin sınır ötesi harekatında güvenliğini sağlayıp, orada bir terör devleti kurulmasına engel olacaksak bu bedele biraz katlanacağız. Suriye’nin kuzeyi temizlendikten sonra Suriyeliler de kendi evine, yuvasına dönecek.”

- Advertisment -