Ana SayfaHaberlerDünyaDevlet aklı: Covid protestolarıyla sarsılan Çin’de yönetim Dünya Kupası’ndaki maskesiz kalabalıkları sansürledi

Devlet aklı: Covid protestolarıyla sarsılan Çin’de yönetim Dünya Kupası’ndaki maskesiz kalabalıkları sansürledi

Çin’de halk Urumçi, Şangay ve Pekin gibi kentlerde Covid-19 önlemlerini protesto etmeye devam ederken, Çin rejiminin protestolara karşı geliştirdiği ilk önlem Dünya Kupası’ndaki maskesiz kalabalıkları sansürlemek oldu. Maçları yayımlayan devlet medyası kalabalık hayran gruplarının kutlamalarını, gol sevinçlerini sansürlüyor, onların yerine teknik direktörlerin görüntülerini veriyor. Uygulama, Çin sosyal medya uygulaması WeChat’te kullanıcıların bu görüntüleri yayımlayıp “biz nerede yaşıyoruz” diye sormalarını izledi.

Günde yaklaşık 30 bin Covid vakasının tespit edildiği Çin’de “Sıfır vaka” politikası devam ediyor; pandemi önlemleri, sokağa çıkma yasakları, karantina şartları ağır bir şekilde uygulanıyor. İki gün önce Çin’in Urumçi kentinde Covid nedeniyle karantina altına alınan bir apartmanda çıkan yangında 10 kişinin yanarak hayatını kaybetmesi ve sosyal medyada kapılar kilitlendiği için ölü sayısının arttığı bilgisinin yayılması üzerine halk Urumçi, Şangay ve Pekin gibi büyük kentlerde sokağa çıkmış, pandemi tedbirlerini protesto etmeye başlamıştı.

Çinlilerin yoğun bir şekilde kullandığı sosyal medya uygulaması WeChat’te Dünya Kupası görüntüleri en çok paylaşılan içerikler arasına girdi. Çinliler, pandemi tedbirlerinin sadece Çin’de devam etmesini gündeme getirdi, Dünya Kupası’nda maskesiz ve sosyal mesafe olmadan bir araya gelen insanları paylaştı, “Biz başka bir dünyada mı yaşıyoruz” diye sordu.

Bu tepkilerin sosyal medyada yayılması üzerine Çin devlet medyası, Dünya Kupası maçlarındaki kalabalık taraftar ve gol kutlaması görüntülerini sansürledi, bu görüntüler yerine teknik direktörlerinin saha görüntülerini yayımlamaya başladı.  

- Advertisment -