Ana SayfaHaberlerGündemDevlet çözüm süreci için alana indi. Kurtulmuş, Şırnak’ta konuştu: “Edi bes e!...

Devlet çözüm süreci için alana indi. Kurtulmuş, Şırnak’ta konuştu: “Edi bes e! Süreç bu yaz bitmeden tamamlanır”

Şırnak’taki sivil toplum buluşmasında konuşan TBMM Başkanı Kurtulmuş, “terörsüz bir geleceğe doğru ilerliyoruz. Edi bes e, yeter artık" dedi, sürecin bundan sonraki aşamasını anlattı: “Siyasetin devreye girebilmesi için silahların bırakıldığının çok açık şekilde görülmesi, sahada teyit edilmesi gerekiyor. Ben yaz bitmeden bu sürecin tamamlanacağını ümit ediyorum." AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: “Silah bırakma süreci tatmin edici bir aşamaya geldiğinde Meclis devreye girecektir. Demokratikleşme bağlamında, İnfaz Kanunu ve yargı reformları gibi konular uzun süredir gündemdedir. Terör baskısının ortadan kalkmasıyla bu meseleler daha sağlıklı şekilde ele alınacaktır.”

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Şırnak’ta düzenlenen “Sivil Toplum Buluşması” programında konuştu.

Ziyaretin, “Terörsüz Türkiye” hedefine giden yolda kritik bir döneme denk gelmesinin anlamlı olduğunu söyleyen TBMM Başkanı, “Bu hedef artık bir hayal değil, gerçekleşmeye başlayan bir gerçektir” dedi.

“Türkler ve Kürtler asırlardır kardeşçe yaşıyor”            

Türkiye’nin geçmişinden örnekler vererek birlik ve beraberlik mesajları veren Kurtulmuş, Selahaddin Eyyubi ile Nurettin Zengi, Yavuz Sultan Selim ile İdris-i Bitlisi arasındaki ittifakları hatırlattı.

Çanakkale, Yemen ve Galiçya cephelerinde Türk ve Kürtlerin omuz omuza savaştığını vurgulayan Kurtulmuş, “Milletlerin pusulası hafızalarıdır ve bizim pusulamız hep birliği, kardeşliği göstermiştir. Derik’in bir tarafı Irak’ta, bir tarafı Türkiye’de. Aynı aileler, aynı soylar tren yollarıyla ayrılmış ama gönüller ayrılmadı” dedi.

Kürtçe, “Edi bese” (yeter artık) ifadesini kullanan Kurtulmuş, artık çatışmaların, ayrışmaların değil; kardeşliğin, barışın ve birlikte yaşamanın zamanı olduğunu kaydetti.

“Terörsüz Türkiye, bölge ülkeleri için de umut olacak”

Kurtulmuş, “Terörsüz bir Türkiye’nin yalnızca Türkiye için değil; Suriye, Irak, İran, Lübnan, Ürdün, Yemen, Sudan ve Libya gibi bölge ülkeleri için de huzur anlamına gelecek” dedi.

Şırnak halkına da çağrıda bulunan TBMM Başkanı, “Bu süreç sadece bir devlet politikası değil, bir millet projesidir. Provokasyonlara, kötü niyetli girişimlere karşı birlik içinde olmalıyız” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Terörsüz Türkiye” süreciyle ilgili TBMM’de bir komisyon kurulmasına yönelik önerisine ilişkin Kurtulmuş, “Terörsüz Türkiye” sürecinde gelinen noktada silahların bırakılmasının önemine değindi.

Silahların bırakılmasının uzun bir süre almayacağını ifade eden Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Farklı yerlerde teslimlerin nasıl olacağına ilişkin zannediyorum farklı modaliteler ortaya konulacak. Terör örgütünün silah bıraktığı, kamuoyu tarafından da bütünüyle görüldükten sonra bunun siyaseten müzakeresi süreci başlayacak. İşte tam da TBMM’nin devreye gireceği yer burasıdır. Konunun ne olduğu, nasıl gelişeceği, nereye doğru evrileceği de siyasi olarak tartışılması gereken bir süreç olacak. Tabii ki burada siyasetin merkezi olan TBMM adrestir. Burada bir modalite ile komisyonun nasıl olacağı, konuşarak, partilerle tartışarak bir yol buluruz.”

Habertürk yayınında konuşan AK Parti ssözcüsü Ömer Çelik de sürecin bundan sonra nasıl ilerleyeceğini anlattı:

“Silah bırakma süreci tatmin edici bir aşamaya geldiğinde Meclis devreye girecektir. Bizim için temel ilke açıktır: Devletin niteliklerine gölge düşürecek hiçbir adım atılmayacaktır.

Demokratikleşme bağlamında, İnfaz Kanunu ve yargı reformları gibi konular uzun süredir gündemdedir. Terör baskısının ortadan kalkmasıyla bu meseleler daha sağlıklı şekilde ele alınacaktır. Ancak federasyon gibi söylemler asla gündemimizde değildir. Tek vatan, tek millet, tek devlet, tek bayrak ilkesini ilkesel bir duruş olarak savunuyoruz.

Siyasetin ideolojik kamplardan sıyrılarak, ortak geleceğe katkı sunacak bir zemine taşınması gerekiyor. Terörün gündemden çıkmasıyla birlikte kimlik siyaseti zayıflayacak, toplumsal birlik ve entegrasyon daha güçlü biçimde öne çıkacaktır. Türk’üyle, Kürt’üyle, Arap’ıyla; bu milletin tüm unsurları olarak geleceğe birlikte yürümemizi sağlayacak yaklaşımlar önem kazanacaktır. Bu yeni dönemde, Meclis’te siyaset daha yoğun ve kapsayıcı şekilde üretilecektir.”

- Advertisment -