Ana SayfaHaberlerDışişleri Komisyonu’ndan İsveç’e NATO vizesi çıktı: AK Parti, MHP, CHP “evet”; İYİ...

Dışişleri Komisyonu’ndan İsveç’e NATO vizesi çıktı: AK Parti, MHP, CHP “evet”; İYİ Parti ile Saadet-Gelecek “hayır”; DEM Parti çekimser

İsveç’in NATO’ya katılım protokolü, TBMM Dışişleri Komisyonu’ndan oy çokluğuyla geçti. AK Parti, CHP ve MHP teklife “evet”; İYİ Parti ile Saadet-Gelecek Grubu “hayır” dedi. DEM Parti ise oylamaya katılmadı. Protokol, TBMM Genel Kurulu’na sevk edildi. Genel Kurul’un yarın tatile girmesi ve 16 Ocak’ta mesaisine başlaması bekleniyor. AK Partililer, protokolü yeni yılda onaylayacaklarını söylüyor.

TBMM Dışişleri Komisyonu, İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin protokolü görüştü.

Komisyon Başkanı Fuat Oktay, İsveç’in terörizmin finansmanı konusunda adım attığını söyledi ancak, “Terörle mücadelede henüz beklenen sonuçları göremedik” diye konuştu.

Müzakerelerin ardından yapılan oylamada teklif oy çokluğuyla kabul edildi. AK Parti, MHP ve CHP “Evet” oyu verirken, İYİ Parti ile Saadet-Gelecek Grubu “Hayır” oyu verdi. DEM Parti oylamaya katılmadı.

Protokol, Meclis Genel Kurulu’na sevk edildi. İsveç’in NATO’ya üye olabilmesi için Genel Kurul’dan da onay alınması zorunlu.

Genel Kurul’un yarın tatile girmesi ve yeni yılda mesaisine 16 Ocak’ta başlaması bekleniyor. AK Partililer, “İsveç’in NATO üyeliğini öngören protokolü yeni yılda meclis genel kurulunda oylayıp, onaylayacağız” diyor.

16 Kasım’da Dışişleri Komisyonu’nda görüşmelerine başlanan teklifin müzakereleri ertelenmişti.

DEM Partili vekil toplantıyı terk etti

DEM Partili Ceylan Akça Cupolo, Komisyon’daki görüşmeler sırasında F-16’lar için “Yalnızca Kürtleri bombalamak için kullanılıyor” dedi.

Bu sözler AK Parti, MHP ve İYİ Partililerin tepkisine neden oldu. Cupolo, toplantıyı terk etti.

AK Partilili vekilden tepki

AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Erdem protokolün komisyondan geçmesinin ardından mecliste basın toplantısı düzenledi.

İsveç’in NATO’ya girişine karşı olduğunu söyleyen Erdem, şunları söyledi:

“İsveç’in, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne karşı düşmanlık besleyen tüm terör örgütlerine mesafe koymadığı, Kur’an-ı Kerim’in devlet gözetiminde yakılmasına müsaade ettiği sürece, NATO’ya girişi yapılmamalı. Şahsım adına söylüyorum, AK Parti Milletvekili olarak İsveç’in NATO’ya girişine karşıyım. Ayrıca NATO’nun şu anki varlığı da sorgulanmalı.”

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, karardan duyduğu memnuniyeti Twitter hesabından paylaştığı “Türkiye’nin Dışişleri Komisyonu’nun İsveç’in NATO’ya üyelik başvurusunu onaylamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bir sonraki adım parlamentonun oylaması. NATO üyesi olmak için sabırsızlanıyoruz” mesajıyla duyurdu.

Aynı mesajı Billström’ün tweetini alıntılayan İsveç Ankara Büyükelçiliği de paylaştı.

- Advertisment -