Ana SayfaHaberlerGündemDiyarbakır ve Mardin'de yangın: Can kaybı 11'e yükseldi

Diyarbakır ve Mardin’de yangın: Can kaybı 11’e yükseldi

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde başlayan ve Mardin'e yayılan yangın yerleşim yerlerine sıçradı. Bakan Koca 11 kişinin yaşamını yitirdiğini, 78 kişinin yangından etkilendiğini açıkladı. DEM Parti’den yapılan açıklamada, yangına tanık olan köylülerin “yangına onarımı yapılmayan elektrik tellerinin düşmesi”nin neden olduğunu iddia ettiklerine yer verildi. Dicle Elektrik ise “Elektrik iletim hatlarından kaynaklanmadığını belirledik” açıklaması yaptı.

Diyarbakır’ın Çınar ile Mardin’in Mazıdağı ilçeleri arasındaki alanda çıkan anız yangınında, yaşamını yitirenlerin sayısı 11’e yükseldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Diyarbakır ve Mardin’deki yangında hayatını kaybedenlerin sayısının 11’e yükseldiğini açıkladı. Yangından 78 kinin etkilendiği belirtildi.

Bakan Koca sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Diyarbakır’ın Çınar ilçesinin Köksalan mahallesi ve Yazçiçeği köyü ile Mardin’in Mazıdağı ilçesi Yücebağ ve Yetkinler köyünde dün akşam meydana gelen yangın sebebi ile 11 kişi hayatını kaybetti, 78 kişi yangından etkilendi. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum, yaralılara geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.

Diyarbakır ve Mardin sınırındaki köylerde yaşanan bu yangınlar nedeniyle şu anda Diyarbakır’da 5 hasta yoğun bakımda, 4’ü entübe durumda. Şanlıurfa’da 1 hasta entübe olarak tedavi görüyor. Hastanelerimizde tedavisi süren toplam hasta sayısı 6.

Yangınlar sebebi ile olay yerlerine Diyarbakır’dan 24 Ambulans ve 3 UMKE Timi ile Mardin’den 15 Ambulans ve 4 UMKE Timi görevlendirilmiştir. Bilindiği gibi, yangınlar ilgili birimlerce söndürülmüş olup, soğutma çalışmaları devam ediyor.”

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, hastaneleri ziyaret ederek ailelere başsağlığı ve geçmiş olsun diledi. 

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde dün saat 22.15’te anız ile örtü yangını olarak başlayan ve rüzgarın şiddetiyle Yazçiçeği, Bağrık ve Ağaçsever mahallelerini etkileyen yangın Mardin’in Mazıdağı ilçesi Yücebağ, Şenyuva ve Yetkinler mahalleleri istikametine doğru ilerledi.

Yangına müdahale için Diyarbakır ve Mardin’in yanı sıra çevre illerden AFAD, Orman İşletme Müdürlüğü ve itfaiye ile 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi.

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Çınar Kaymakamı Muhammed Fatih Günlü ve İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Selçuk Yıldırım ile Çınar ilçesinde yangın çıkan bölgede incelemede bulundu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye eş başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun da yangın bölgesinde çalışmaları takip etti.

Diyarbakır Valiliği: “Kontrol altına alındı”

Diyarbakır Valiliği’nden yapılan açıklamada, Vali Su’nun şu ifadelerine yer verildi:

“İlimiz Çınar ilçesi Köksalan kırsal mahallesinde anız ve örtü yangını olarak başlayan yangın, ekiplerimizin müdahalesiyle kontrol altına alınmıştır, soğutma çalışmaları devam etmektedir. Yangında maalesef 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 9 yaralı vatandaşımızın tedavisi ise hastanelerde devam etmektedir. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.”

Mardin Valisi: “Soğutma çalışmaları devam ediyor”

Mardin Valisi Tuncay Akkoyun da AK Parti Mardin Milletvekili Faruk Kılıç ve İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral İdris Tataroğlu ile Mazıdağı Kaymakamlığı önünde yaptığı açıklamada, Diyarbakır’ın Çınar ilçesinin Köksalan Mahallesi’nde başlayan, Mazıdağı ilçesinin Şenyuva, Yücedağ ve Yetkinler mahallelerine doğru ilerleyen yangının itfaiye, Orman Bölge Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındığını belirtti.

Yangına 41 araç ve 150 personelle müdahale edildiğini belirten Akkoyun, “Soğutma çalışmaları devam etmektedir. Yangın dolayısıyla maalesef 1 vatandaşımız hastanede yapılan bütün müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir. 19 vatandaşımız yaralıdır. Bu 19 vatandaşımızın 5’i Diyarbakır’a, 2’si ise Şanlıurfa’daki hastanelere sevk edilmiştir. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum. Vefat eden vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Şehrimize ve ülkemize geçmiş olsun” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Diyarbakır ve Mardin’de meydana gelen anız yangınına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları yazdı:

“Diyarbakır’ın Çınar ilçesinin Köksalan Mahallesi ve Yazçiçeği köyü ile Mardin’in Mazıdağı ilçesi Yücebağ ve Yetkinler köyünde meydana gelen yangında 5 kişi hayatını kaybetti, 10’u ağır 44 kişi yangından etkilendi. Diyarbakır’da 3, Mardin’de 2 can kaybımız var. Olay sebebi ile 35 Ambulans ve 7 UMKE Timi görevlendirildi. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum, yaralılara geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.”

Gece saatlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Eşbaşkan Doğan Hatun başkanlığında kriz masası oluşturulduğu, Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde olan bölgede yangının kontrol altına alındığı ve soğutma çalışmalarının sürdüğü belirtildi. İlerleyen saatlerde soğutma işlemleri de tamamlandı.

DEM Parti: “Köylüler, yangına onarımı yapılmayan elektrik tellerinin düşmesinin neden olduğunu söylüyor”

Yangınla ilgili DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ile Tuncer Bakırhan da yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada, köylülerin onarımı yapılmayan elektrik tellerinin yere düşmesi sonucu yangının çıktığını iddia ettiklerine değinildi.

DEM Parti’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yangının başladığı ilk andan itibaren başta Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyeleri olmak üzere, çevre ilçe belediyelerinin bütün olanak ve ekipmanlarını seferber edip yangına müdahale etmişlerdir. Yangın sonrasında ise bölgede yaşayan halkın temel ihtiyaçlarının karşılanması için belediyelerimiz kriz masası kurmuş, hızlıca mobil aşevi araçları ve yaşam çadırları gibi temel araç-gereçleri yangın bölgelerine ulaştırmıştır. Ayrıca yangından ciddi biçimde etkilenen canlılar için belediyelerimiz bünyesindeki veterinerler görevlendirilmiştir.

DBP Eş Genel Başkanları, milletvekillerimiz, belediye eş başkanlarımız, il ve ilçe örgütlerimiz ile kent dinamikleri anında bölgeye hareket etmiş, halkımızla birlikte yangına müdahale etmiş ve halkımızın acılarına ortak olmuştur. Bundan sonraki süreçte de yurttaşların ihtiyaçlarının tespiti ve karşılanması konusunda belediyelerimiz üzerine düşen sorumlulukları yerine getirecektir. Bölgeden gelen ilk bilgiler devletin yangına müdahale etmede geciktiği yönündedir.

Öte yandan Diyarbakır Valiliği’nin yangının ‘anız ve örtü’ yangını olduğu yönündeki açıklamalarına, bu felaketi bizatihi yaşayanlar ve köylüler itiraz ederek yıllardır onarımı yapılmayan elektrik tellerinin yere düşmesinin yangına neden olduğunu ifade etmiştir. Yaşanan bu büyük felaketin sebebinin açığa çıkarılması için derhal gerekli incelemeler başlatılmalı, yangından etkilenen köylülerin zarar ve ziyan tespiti yapılarak karşılanmalıdır. Bunun dışında tüm halkımızı bu yangında zarar gören yurttaşlarımızla dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz. Yangını konuştuğumuz şu saatlerde Ergani’de de büyük çaplı bir yangının çıktığını öğrenmiş bulunmaktayız. Duruma hızlıca müdahale edilerek ivedilikle kontrol altına alınması temennimizdir. Yangından etkilenen halkımızı asla yalnız bırakmayacağız; acımızı beraber yaşayacak, yaralarımızı birlikte saracağız.”

Dicle Elektrik: “Elektrik iletim hatlarından kaynaklanmadığını belirledik”

Dicle Elektrik’ten yapılan açıklamada ise yangının elektrik iletim hatlarından kaynaklanmadığını duyurdu.

Şirketin açıklaması şöyle:

“Diyarbakır’ın Çınar ile Mardin’in Mazıdağı ilçeleri arasındaki yangında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dileriz. Olayın meydana geldiği ilk andan itibaren Dicle Elektrik olarak ekiplerimizle sahada incelemelere başladık. Bazı medya kanallarında yangının elektrik kaynaklı olduğu belirtilmiş olsa da yaptığımız incelemelerde yangının elektrik iletim hatlarından kaynaklanmadığını belirledik. Hatta belirtilen bazı bölgelerde elektrik iletim hatlarının dahi yangının meydana geldiği bölgelerden geçmediğini gördük. Tespit çalışmalarımıza ilgili kamu birimleriyle devam ediyoruz. Herhangi bir farklı bulgu edindiğimizde yetkili birimlerle paylaşmayı sürdüreceğiz.”

- Advertisment -