Ana SayfaHaberlerDiyarbakır’da son altı yılın en kalabalık Newroz’u

Diyarbakır’da son altı yılın en kalabalık Newroz’u

Diyarbakır’da Newroz alanı, 2015 yılında çözüm sürecinin son Newroz kutlamasından sonraki en kalabalık 21 Mart gününü yaşadı. HDP kapatma davası ve Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesinin ana gündem olduğu mitingde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Hadi diyelim HDP’yi kapattınız, ya bu halkı ne yapacaksınız. İşte buradayız. Bu size dert olsun” dedi

Pandemi sebebiyle yaşlıların katılımının az olduğu gençlerin daha belirgin şekilde göründüğü meydana çevre illerden da katılım oldu.

HDP’ye açılan kapatma davasına tepki alana da yansıdı, konuşmalarda buna vurgu yapıldı. Demirtaş’in kutlama mesajı alandan büyük alkış aldı. Başak Demirtaş da meydandan bir kutlama mesajı paylaştı.

Newroz ateşinin yakılması ve halaylardan sonra, mitingde kürsüye HDP Eş genel başkanı Mithat Sancar çıktı.

Mithat Sancar ve HDP’li milletvekilleri Newroz alanına böyle girdi

Sancar’ın konuşmasının gündeminde de HDP’ye açılan kapatma davası ve Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun bu sabah gözaltına alınması vardı:

“Newroz ateşleri yandıkça bize diz çöktüremezler. Milletvekillerimizin vekilliklerini düşürerek halkın, sizin iradenizi gasp ettiler. Şimdide Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Milletvekilliğini düşürdüler, yetinmediler, bu sabah abdest alırken gözaltına aldılar. İşte bu kadar saygısızlar, ibadete saygısızlar, halkın iradesine saygısızlar. Ama burada newroz meydanlarını dolduran milyonlar diyor ki; biz size boyun eğmeyeceğiz. Kötülüğe pirim vermeyeceğiz. Direneceğiz.”

 “Yenemeyince savcıları harekete geçirerek HDP’yi kapatmak istiyorlar. Siyaseten yenemedikleri HDP’ yi savcılarını harekete geçirerek kapatmak istiyorlar. Sarayın talimatı ile Yargıtay cumhuriyet başsavcısı dava açıyor. Bu dava hukuk tarihine büyük ayıp olarak geçecek.” dedi.

 ‘Hadi diyelim HDP’yi kapattınız, ya bu halkı ne yapacaksınız’ diye sorarak konuşmasını sürdüren Sancar, şöyle dedi; “Peki halkı nereye kapatacaksınız. Hangi güç yeter bu halkı bir yere kapatmaya. Güçleri yetmeyecek. Biz halkımızın demokrasi özgürlük, barış umudunu barış yoluyla gerçekleştirmek için hep birlikte yeni yollar açacağız. HDP halktır, halk. Neyi kapatıyorsunuz. HDP umudun adresidir. HDP bu ülkede özgürlük, barış içinde yaşamanın güvencesidir. Demokrasiyi barışı getirecek en büyük güçtür. Engelleyemeyeceksiniz. İşte buradayız. Bu size dert olsun. Kaybedeceksiniz. “

Diyarbakır’da 21 Mart Newroz kutlamaları sürerken, Malatya’da ise anma vardı. 2017 Diyarbakır Newrozu’nda polis kurşunuyla öldürülen Kemal Kurkut mezarı başında anıldı. Ağıtlarla oğlunun mezar taşını öpen Sincan Kurkut, “4 yıl oldu, 44 yıl geçse de seni unutmayacağım” dedi.

- Advertisment -