Ana SayfaHaberlerDiyarbakırlılar hatıra ormanına “Devlet Bahçeli” adının verilmesine karşı: Oy alamadığı kentte adına...

Diyarbakırlılar hatıra ormanına “Devlet Bahçeli” adının verilmesine karşı: Oy alamadığı kentte adına hatıra ormanı yapılması yanlış

MHP Diyarbakır İl Başkanlığı’nın, Kırklar Dağı’nda oluşturulması planlanan hatıra ormanına MHP lideri Devlet Bahçeli’nin adının verileceğini açıklamasına kent sakinlerinden tepki geldi: “Yüzde 80-90 ‘Diyarbakır halkı bu ismin hatıra ormanını istemiyor’ cevabı alırlar. Bunca siyasi gerilimin içinde yapılması gereken en son şey budur. Bu insanları kışkırtmadır. Bahçeli Diyarbakırlıların sevmediği biridir.”

MHP Diyarbakır İl Başkanlığı, Kırklar Dağı’nda, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin adına hatıra ormanı oluşturacağını açıkladı. Sur ilçesinden geçen Dicle Nehri’ne hâkim tepedeki Kırklar Dağı’nda oluşturulmak istenen “Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı” için, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin kayyum belediye başkanı olan Vali Münir Karaloğlu ve Orman İşletme İl Müdürlüğü tarafından 210 dönüm arazi tahsis edildiği belirtildi. Kent sakinleri Bahçeli’nin isminde ormanlık alan oluşturulmak istenmesine tepkili.

Anket yapsalar yüzde 80-90 hayır çıkar

Diyarbakır kent sakinleriyle konuşan Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, “Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı” ismine karşı olduğunu söyleyen kent sakini Mehmet Şimşek “Diyarbakır’ı hiç temsil etmiyor. Aksine kin ve düşmanlık besliyor. Bahçeli deyince aklıma ırkçılık geliyor. Kürt düşmanı biri. Diyarbakırlılar olarak istemiyoruz. Adının bile anılması yanlış. Amaçlar Kürtleri sömürmek. Başka da amaçları yok” diye konuştu.

Bahçeli’nin Diyarbakır sakinleriyle tamamen zıt ideolojilere sahip olduğuna dikkati çeken bir başka kent sakini Yusuf Özdemir, “Böyle bir ismin Diyarbakır’ın önemli bir alanına hatıra ormanının yapılması kesinlikle yanlış” dedi. Olası bir ankette de olumsuz sonuç çıkacağını kaydeden Özdemir, “Yüzde 80-90 ‘Diyarbakır halkı bu ismin hatıra ormanını istemiyor’ cevabı alırlar. Ben de şahsen istemiyorum. Bunca siyasi gerilimin içinde yapılması gereken en son şey budur. Bu bir nevi insanları kışkırtmadır. Yanlış buluyorum. Bahçeli Diyarbakırlıların sevmediği biridir. Geçmişe döner ve siyasi ideoloji olarak yorumlarsak; Bahçeli’nin yapmış olduğu röportajlarda bu nefreti kendini gösteriyor. 90’larda faili meçhullerde, Kürtlerin beyaz Toros gerçekliği var. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda kimse bu hatıra ormanını istemez” diye konuştu.

Bahçeli’nin oy alamadığı kentte adına hatıra ormanın yapılmasının çok yanlış bir karar olduğunu belirten Derviş Acar da “Bu orman tepkiyle karşılanır. Bir Diyarbakırlı olarak kabul etmiyoruz. Böyle yaparak daha çok oy almak istiyor galiba. Kesinlikle istemiyoruz” sözleriyle tepki gösterdi.

“Ahmed Arif adına yapsınlar, hoşumuza da giderdi”

Bahçeli ismine karşı çıkan bir diğer kent sakini Ali Ekinci ise “Neden gelip Diyarbakır’a yapıyorlar?” diye sordu. Ekinci, şunları söyledi: “Diyarbakır’a yakışmaz. Diyarbakır’a ancak Diyarbakır’ın yerlilerinin ismi olur. Şairlerimiz, müzisyenlerimiz olur. Çok değerli isimlerimiz var. Onlar daha iyi olur. Ahmed Arif var örneğin. Onun adına yapsınlar, hoşumuza da giderdi. Ama Devlet Bahçeli ismi hiçbir şekilde bu kenti yansıtmıyor” dedi.

Bahçeli’nin Kürtlere yönelik söylemlerine değinen Ekinci, şunları söyledi: “Sürekli Kürtler hakkında kötü söylemler söyleyen biri. Oy zamanı Kürtlerle kardeş, sonrasında Kürtlere düşman. Diyarbakır bizimdir. Kesinlikle Devlet Bahçeli’nin adına bir hatıra ormanı istemiyoruz.”

- Advertisment -