Ana SayfaHaberlerDünyaDonbass’ta ateşkes bitti: Rusya Ukrayna sınırına yığınak yapıyor

Donbass’ta ateşkes bitti: Rusya Ukrayna sınırına yığınak yapıyor

Rusya destekli Rus ayrılıkçıların elinde olan Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesinde ateşkes sona erdi. Rusya, Ukrayna sınırına ağır askeri sevkiyata başladı. Sabah saatlerinde (1 Nisan) Rus ayrılıkçılar Ukrayna güçlerine yönelik üç bombardıman yaptı. Bölgeye Ukrayna ordusu da yığınak yapıyor. Ukrayna’da askerlik zorunlu hale getirildi. ABD Dışişleri Bakanı Ukrayna’ya destek açıklaması yaptı. Rus Pervıy Kanal'a demeç veren Lavrov, bu bölgede yeni savaş başlatma girişimlerinin Ukrayna'nın yerle bir olmasına yol açabileceğini söyledi.

Ukrayna’da Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrol altında tuttuğu Donbass bölgesinde 1 Nisan itibariyle sona eren ateşkesin uzatılmayacağını açıklayan Rusya, Ukrayna sınırına yoğun asker sevkiyatı yapıyor.

Bu hafta başında 28 taburunu Ukrayna sınırına yerleştiren Rusya, Ukrayna’ya petrol ihracını durdurdu.

Rus askeri sevkiyatı böyle görüntülendi.

Askeri yığınağı doğrulayan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Rusya kendi toprakları içerisinde silahlı kuvvetlerini kendi takdirine bağlı olarak hareket ettiriyor. Bu hiç kimseyi rahatsız etmemeli ve bu hiç kimse için tehdit içermiyor. Rus birlikleri Ukrayna topraklarındaki silahlı çatışmalara hiçbir zaman katılmadı ve katılmıyor. Bu, Ukrayna’nın iç çatışmasıdır” dedi.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:En2j4NWW4AEbOlX.jpg
Rusya destekli Rus ayrılıkçıların kontrolündeki Donbass bölgesi.

NATO’nun Rusya sınırlarında askeri faaliyetlerini artırdığına dikkat çeken Peskov “Rusya kendi sınırlarının güvenliğini sağlamak için gerekli önlemleri alıyor. Rusya sınırları boyunca NATO’nun, diğer birliklerin ve bazı ülkelerin silahlı kuvvetlerinin faaliyetlerini artırdığını biliyorsunuz. Bütün bunlar bizi tetikte olmaya mecbur ediyor” diye konuştu.

Ateşkesin bitmesiyle 1 Nisan sabah saatlerinden itibaren, Donbass’taki Rus işgalciler, ateşkesi üç kez ihlal ederek bombardıman yaptı. Açılan ateş sonrasında Ukrayna ordusunda can kaybı ve yaralanma olmadı.

Ukrayna’nın doğusunda cephe hattındaki Birleşik Kuvvetler Karargâhının sözcüsü Anna Novitska yaptığı açıklamada, “1 Nisan saat 07:00 itibariyle Rus işgal kuvvetlerinden 3 bombardıman kaydedildi. Özellikle, Svetlodarsk ve Zolotoe-4’e çok uzak olmayan bir yerde, düşman, çeşitli sistemlerin ve ağır makineli tüfeklerin el bombası fırlatıcılarıyla ateş açtı. Novgorodskoye köyüne, hafif silahlarla ateş açıldı” dedi.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:anna_novitska.jpg
Birleşik Kuvvetler Karargâhının sözcüsü Anna Novitska.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak da tüm askeri birlikleri yerleşim birimlerine yönelik taarruz operasyonları için hazırlamaya başladıklarını açıkladı.

Ülkenin doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılarla gerilimin arttığı bir dönemde Ukrayna’da askerlik de yeniden zorunlu hale getirildi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nden yapılan açıklamaya göre haziran ayına kadar 14 bin 246 kişin acil olarak zorunlu askerlik hizmetini yapması için çağrılacak.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:Ekran Resmi 2021-04-01 15.01.53.png
Ukrayna’da askerlik yeniden zorunlu oldu.

Sınır boyunda bu gelişmeler yaşanırken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Genelkurmay Başkanı Org. Mark Villey’den Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekleyen açıklamalar geldi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba ile telefon görüşmesi yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken sosyal medya hesabından Ukrayna’ya destek mesajı verdi.

Görüşmeyle ilgili açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Bakan Blinken, Rusya’nın Donbass ve Kırım’da devam eden agresifliği karşısında Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan sarsılmaz bağlılığını yeniden teyit etti” dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley de Ukraynalı mevkidaşı Org. Ruslan Homçak ve Rus mevkidaşı Org. Valeri Gerasimov ile görüştü.

Görüşmenin ardından ABD tarafından yapılan açıklamada, NATO üyesi olmayan Ukrayna’nın önemli bir ortak olduğu ifade edilirken, Avrupa’da barış ve istikrarın korunmasında Ukrayna’nın kritik bir rol oynadığına dikkat çekildi.

Lavrov: Ukrayna yerle bir olur

Rus Pervıy Kanal’a demeç veren Lavrov, bu bölgede yeni savaş başlatma girişimlerinin Ukrayna’nın yerle bir olmasına yol açabileceğini söyledi.

Lavrov, “Devlet Başkanı Vladimir Putin kısa süre önce söylemişti ancak bu sözler bugün de geçerli; Donbass’ta yeni savaş başlatmaya çalışanlar Ukrayna’yı yıkıma uğratır” dedi.

- Advertisment -