Ana SayfaDış HaberDört çocuk annesi Mısırlı muhalif İstanbul’da gözaltına alındı

Dört çocuk annesi Mısırlı muhalif İstanbul’da gözaltına alındı

51 yaşındaki Mısırlı muhalif aktivist ve dört çocuk annesi Ghada Naguib, Pazartesi saat: 16.00'da İstanbul'un Başakşehir ilçesindeki evinde gözaltına alındı. Sürgündeki aile, sivil polislerin, Ghada'yı herhangi bir gerekçe göstermeden apar topar gözaltına aldığını ve onu bir geri gönderme merkezine götürdüklerini söyledi. Dört çocuğu ve eşiyle İstanbul’da yaşayan Naguib’in radyoculuk yapan eski oyuncu eşi Sisi-Erdoğan arasındaki yumuşama adımları sırasında sesleri kısılan Türkiye’deki muhalif Mısırlı radyolardan birindeki işinden olmuştu. Naguip’n oğlu "Mısır ve Türk hükümetleri müzakerelere başladığından beri anneme sosyal medyada yazmayı bırakması yönünde pek çok tehdit geldi" dedi.

Sürgündeki Mısırlı muhalif ve aktivist Ghada Naguib, Pazartesi saat 16.00’da İstanbul’un Başakşehir ilçesindeki evinde gözaltına alındı.

Naguib’in oğlu, Middle East Eye’a verdiği demeçte, annesinin Pazartesi günü Türkiye’de sivil polisler tarafından herhangi bir gerekçe gösterilmeden tutuklandığını ve Kahire’ye sınır dışı edilebileceğini söyledi.

Oğlu Youssef Hisham, tutukladığı sırasına annesiyle telefonda konuşuyordu.

Middle East Eye’a konuşan Hisham “tutuklama şiddetli bir şekilde gerçekleşti. Annem polis aracına bindirildiğinde avukatıyla iletişime geçmeye çalıştığı sırada başörtüsü açıldı” dedi.

Naguib, 2011 Hüsnü Mübarek’i karşıtı harekette yer aldı. Daha sonra, 2013 askeri darbesiyle demokratik olarak seçilmiş Muhammed Mursi’yi görevden alan Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi’ye muhalefet etti.

Daha sonra oyuncu eşi Hişam Abdullah ve çocuklarıyla birlikte 2015 yılında Türkiye’ye kaçtı.

Aile üyeleri, gözaltına alınma nedeni hakkında ayrıntılı bilgi verilmeyen Naguib’i Başakşehir polis karakolunda 10 dakika boyunca görebildiklerini, Naguib’in de orada açlık grevine başladığını söylüyor.

Oğlu Hisham, bir polis memurun ona Pazartesi gece yarısından sonra annesinin Malatya’ya götürüldüğünü söylediğini belirtti.

Hisham, 2020 yılında Mısır vatandaşlığından çıkarılan annesinin neden gözaltına alındığını bilmediğini ancak ailesinin son iki yıldır Türk yetkililer tarafından tehdit edildiklerini, bunun da Ankara ile Kahire arasındaki ilişkilerin düzelmesiyle aynı zamana denk geldiğini söylüyor.

“Mısır ve Türk hükümetleri müzakerelere başladığından beri anneme sosyal medyada yazmayı bırakması yönünde pek çok tehdit geldi” diyen Hisham, bu tehditlerin bazen telefon yoluyla, bazen de istihbarat yetkilileriyle yapılan yüz yüze görüşmeler aracılığıyla gerçekleştiğini iddia ediyor.

Naguib’in eşi İstanbul’daki Al-Sharq kanalında TV sunucusu olarak çalışıyordu. Ancak iki yıl önce, Türkiye-Mısır ilişkilerindeki normalleşme sürecinde, Türkiye’deki Mısırlı muhaliflerin Sisi’ye yönelik eleştirilerini ya bırakmaları ya da yumuşatmaları söylenmesi üzerine işini kaybetti.

Aile, Necib’i gözaltına alan sivil polislerin istihbarat görevlisi olduğundan şüphelendiklerini söylüyor.

- Advertisment -