Ana SayfaHaberlerDünya liderinden Erdoğan’a tebrik: Biden, Macron, Sisi, Paşinyan, Barzani, Herzog…

Dünya liderinden Erdoğan’a tebrik: Biden, Macron, Sisi, Paşinyan, Barzani, Herzog…

Yüzde 52 oy alarak Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ı dünya liderleri tebrik ediyor. İlk tebrikler Katar, Libya, Özbekistan ve Azerbaycan’dan gelirken, seçim sonucun netleşmesiyle Rusya, ABD, Fransa, AB lideri de tebrik mesajı yayınladı. ABD Başkanı Biden tweet attı, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky ve İsrail Cumhurbaşkanı Herzog Türkçe mesaj paylaştı. Mısır Devlet Başkanı Sisi, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani de Erdoğan’ı tebrik etti.

Resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 52 oyla yeniden göreve seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a dünya liderlerinden tebrik mesajları geliyor.

ABD Başkanı Biden tweet atarak Erdoğan’ı tebrik etti: “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı yeniden seçilmesinden dolayı tebrik ederim. NATO müttefikleri olarak ikili ilişkilerde ve küresel zorluklarda birlikte çalışmaya devam etmeyi dört gözle bekliyorum.”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Erdoğan’ı yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı tebrik etti. Putin, “Seçim zaferi Türkiye Cumhuriyeti’nin başı olarak özverili çalışmalarınızın doğal bir sonucu, Türk halkının devlet egemenliğini güçlendirme çabalarınıza ve bağımsız dış politikanıza desteğinin açık bir kanıtı” dedi.

Putin ayrıca Erdoğan’a, Rusya-Türkiye ilişkilerinin güçlenmesindeki “kişisel katkısından ötürü” teşekkür etti

Erdoğan’ı Twitter’dan tebrik eden ilk lider ise Katar Emiri Tamim bin Hamad es-Sani oldu.

Katar Emiri, “Kardeşim Recep Tayyip Erdoğan, zaferin için seni tebrik ederim ve yeni döneminde başarılar dilerim” dedi ve “iki ülkenin güçlü ilişkilerinin daha da gelişmesi” temennisinde bulundu.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban da, Erdoğan’ı “tartışılmaz zaferi” için tebrik etti.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun mesajı, Twitter’dan Dışişleri Bakanı Yvan Gil aracılığıyla paylaşıldı. Maduro mesajında, Türkiye halkını seçim gününde gösterdiği nezaket ve katılımdan dolayı tebrik etti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da Erdoğan’ı tebrik etti, “İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum” dedi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani de Erdoğan’a tebrik mesajı yayımladı. Barzani mesajında “Kürdistan bölgesi adına, tekrar Türkiye Cumhurbaşkanı seçilen Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Taliban da Twitter’dan tebrik mesajı yayımladı. Taliban yönetimi altındaki Afganistan’ın başbakanı Molla Muhammed Hasan Akhund, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ve “kardeş Türkiye halkını” tebrik etti.

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi de Erdoğan’ı tebrik eden bir mesaj yayımladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter’dan yaptığı Türkçe paylaşımında Erdoğan’ı tebrik etti, “Fransa ve Türkiye’nin birlikte üstesinden geleceği büyük sınamalar var. Erdoğan ile birlikte, ilerlemeye devam edeceğiz” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, mesajını Ukraynaca ve Türkçe yayımladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Erdoğan’ı tebrik etti, “AB-Türkiye ilişkilerini inşa etmeye devam etmeyi dört gözle bekliyorum” dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da Türkçe mesaj paylaşan liderler arasına katıldı.

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ise Erdoğan’ın barış için küresel işbirliğinde ve yoksullukla mücadelede Brezilya’ya güvenebileceğini söyledi.

Almanya Cumhurbaşkanı Olaf Scholz, “Almanya ve Türkiye yakın ortaklar ve müttefikler, halklarımız ve ekonomilerimiz derinden birbirine bağlı. Erdoğan’ı tebrik ederim – ortak hedefimizi birlikte yeni bir ivmeyle ilerletmek istiyoruz” mesajını paylaştı.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, “Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik ederim. Artan ticaretten NATO müttefikleri olarak güvenlik tehditlerini ele almaya kadar ülkelerimiz arasındaki yakın işbirliğini devam ettirmeyi dört gözle bekliyorum” dedi.

- Advertisment -