Ana SayfaHaberlerDünya"2500 yıl öncesini değil bugünü konuşalım"

“2500 yıl öncesini değil bugünü konuşalım”

 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu Moskova’da kabul den Rusya Devlet Başkanı Putin, Yahudilerin yaklaşmakta olan Purim bayramını kutladı. Bunun üzerine Netanyahu bu bayramın kökenine değindi. Netenyahu, bayramın milattan önce 500'de Farsların Yahudileri yok etme girişimine ve bu girişimin Yahudilerce başarısız kılınmasına dayandığını anlattı. Netanyahu’nun, İran’ın da bugün de aynı şekilde İsrail’i yok etmek istediğini savunması üzerine Putin, bu olayların 2500 yıl önce yaşandığını hatırlatarak "Şimdi farklı bir dünyada yaşıyoruz" dedi. Netanyahu’yu bölgenin güncel sorunlarına odaklanmaya çağırdı.

 

Netanyahu, Rusya’nın Suriye’de "Radikal Sünni İslam" ile mücadelesini takdir ettiklerini söyledi, ancak bunun yanında "Radikal Şii İslam" ile de mücadele edilmesi gerektiğini savundu:

 

"Radikal İslami Terörle mücadele, bizi Rusya’ya yakınlaştıran meselelerden biri. Geçtiğimiz yıl IŞİD ve El Kaide’nin liderliğindeki Sünni İslami terörle mücadelede büyük bir yol katedildi. Rusya burada önemli bir rol oynadı. Ancak biz, İran’ın başını çektiği Şii İslami terörün gelip bunun yerini almasını istemiyoruz. Bir ülkemiz ve ordumuz var. Kendimizi savunabiliriz. Ancak Şii İslami terörün tehlikesi bizi tehdit  ettiği kadar bütün bölgeyi ve dünya barışını da tehdit ediyor. İslami terörün herhangi bir türünün, herhangi bir zafer elde etmemesi konusunda aynı arzulara sahip iki partner olduğumuzu biliyorum."

 

İran ve Rusya, Suriye’de rejimi destekleyen en önemli iki ülke. İran'ın dünyanın farklı ülkelerinden Suriye’ye getirdiği Şii milisler cephede rejimin yanında savaşırken, Rusya da 2015’te askeri bir müdahale başlattı. Rusya IŞİD ile mücadele ettiğini öne sürse de saldırılarının çoğu diğer muhalif gruplara ve sivillere yönelikti.

 

İsrail, İran’ın Suriye’de nüfuzunu arttırmasından rahatsız.  

 

Kaynak: AFP, RT

- Advertisment -