Ana SayfaHaberlerDünya73 yıl sonra Massachusetts’te devrim: İlk kez bir Kennedy kaybetti

73 yıl sonra Massachusetts’te devrim: İlk kez bir Kennedy kaybetti

1947’ten bugüne tam 73 yıldır bütün ön seçimleri kazanarak Massachusetts’i Kongre’de temsil etmiş Kennedy ailesi ilk yenilgisini aldı. Ailenin dördüncü neslinden 39 yaşındaki Joe Kennedy-III, Demokrat Parti’nin sol kanadının desteklediği 73 yaşındaki senatör Ed Markey’ye karşı ön seçimi kaybetti.

John F. Kennedy’nin dört dönemdir Massachusetts’ten Temsilciler Meclisi’ne seçilen torunu 39 yaşındaki Joe Kennedy-III bu defa kaybetti. Yarışı, Demokrat Parti’nin sol kanadından 73 yaşındaki Ed Markey’nin  gerisinde tamamlayan Kennedy, “Gördüğünüz gibi, sonuçlar beklediğimiz gibi değil” dedi.

Bu, Kennedy ailesinin 73 yıldır Demokrat Parti ön seçimlerinde memleketleri Massachusetts’te tattıkları ilk seçim yenilgisi.

Kennedy ailesi 2011-2012 yılları dışında Massachusetts’i Kongre’de temsil ediyor.  

Başkan John F. Kennedy, Ted Kennedy, Joe Kennedy II’nin ardından siyasi hanedanlığı devralan Joe Kennedy III ile birlikte Kennedy ailesi Massachusetts’teki Demokrat Parti’nin 26 ön seçimini kazanmıştı. 

Bu yenilgiyle, 2011-12 dışında 73 yıldır ilk kez Kongre’de bir Kennedy olmayacak. 

Massachusetts’teki Kennedy siyasi hanedanlığını yıkan Senatör Ed Markey 73 yaşında tecrübeli bir siyasetçi, 38 yıldır Senato üyesi.

Bu ön seçim, Demokrat Parti içinde liberallerle solcular arasındaki ideolojik mücadelenin de bir arenasına dönmüştü. 

Sol-ilerici kanadın herkese sağlık sigortası ve Yeşil Yeni Düzen gibi görüşlerini savunan senatör Ed Markey, bu kanadın başkan adaylarından Elizabeth Warren ve güçlü isimlerinden kongre üyesi Alexandria Ocasio-Cortez’in de desteğini almıştı.

Kennedy’yi ise partinin liberal kanadındaki Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi, başkan adaylarından Beto O’Rourke gibi isimler destekliyordu. 

Massachusetts Senatörü Edward Markey

Bu sonuç seçim kampanyasını Demokrat Parti’nin radikal sosyalistler tarafından ele geçirildiği üzerine kuran Başkan Trump’a da malzeme oldu.

Trump Twitter hesabından “Bakın bir Kennedy için bile Radikal Solcu Demokrat Parti güvenli bir yer değil. Biden kontrolü tümden kaybetti. Pelosi bir kaybedenin arkasında durdu” diye yazdı.  

Kanunlar, bir siyasetçinin aynı anda hem Temsilciler Meclisi’nden hem de Senato’dan aday olmasına müsaade etmiyor. Bu yüzden 39 yaşındaki genç Kennedy, Kongre’deki koltuğunu da kaybetmiş oldu. 

Bu da önümüzdeki dönem Kennedy ailesinden hiç kimsenin Kongre’de olmayacağı anlamına geliyor.

- Advertisment -